Venäjä asettaa Turkille pakotteita – lentokoneen pudottaminen "hyökkäystoimi"

Venäjän diplomaattiset ja puolustuspoliittiset vastatoimet ovat jo alkaneet. Pääministeri haluaa myös taloudellisia pakotteita Turkille.

Ulkomaat
Dmitri Medvedev.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoo maansa reagoivan tiukoin ottein Turkin toimintaan. Turkin ilmavoimat pudotti tiistaina venäläisen Suhoi Su-24 -rynnäkkökoneen.

Medvedevin mielestä kyseessä oli "hyökkäystoimi" Venäjää vastaan.

Medvedev antoi tänään Venäjän hallitukselle kaksi päivää aikaa laatia suunnitelma Turkkiin kohdistettavista vastatoimista.

Pääministerin mukaan puolustuspoliittiset ja diplomaattiset vastatoimet ovat jo käynnistyneet. Hallitus valmistelee taloudellisia ja humanitaarisia vastatoimia.

Tämä voi merkitä taloudellisen yhteishankkeiden jäädyttämistä sekä rajoituksia finanssioperaatioihin ja kauppasopimuksiin. Vastatoimet voivat koskea myös muutoksia vienti- ja tuontitulleihin, turismiin, liikenteeseen, humanitaarisiin yhteyksiin sekä työvoiman käyttöön, Medvedev luetteli.

Pakotteet voivat kohdistua lisäksi mm. Akkuyun ydinvoimalahankeeseen sekä Turkish Stream -kaasuputkeen. Venäjä harkitsee myös lentoliikenteen lakkauttamista maiden välillä, kertoo talousministeri Aleksei Uljukajev.

Vastatoimia ei ole rajattu ajallisesti ja ne ovat sopusoinnussa Maailman kauppajärjestön WTO:n säädösten kanssa, lisäsi Venäjän taloudellisen kehityksen ministeri Aleksei Uljukajev.

Lähteet: Tass, AFP