Varusteina sänky, pöytä ja jääkaappi – Vastaanottokeskus varautuu konttimajoituksen lisäämiseen

Turvapaikanhakijoiden konttimajoituksesta on saatu Oulun vastaanottokeskuksessa pääosin hyviä kokemuksia. Konteissa ruokaillaan, nukutaan ja säilytetään tavaroita. Konttien määrää lisätään tarvittaessa.

Kotimaa
Oulun vastaanottokeskuksen konttikylä.
Oulun Heikinharjussa majoitettiin turvapaikanhakijoita kontteihin marraskuussa 2015.Timo Nykyri / Yle

Tällä hetkellä Heikinharjun vastaanottokeskuksella on käytössä 12 majoituskonttia. Vastaanottokeskuksen pihalle sijoitetuissa konteissa majoittuu yhteensä 48 miespuolista turvapaikanhakijaa, kertoo vastaanottokeskuksen johtajan viransijainen Jenni Korpikari.

– Yhdessä kontissa majoittuu neljä aikuista miestä. Kontin varusteisiin kuuluu kaksi kerrossänkyä, ruokailupöytä ja jääkaappi, Korpikari sanoo.

Kontit osoittautuneet toimivaksi majoitusratkaisuksi

Korpikari kertoo suhtautuneensa ajatukseen turvapaikanhakijoiden majoittamisesta kontteihin aluksi epäilevästi.

– En tiennyt etukäteen, miten kontit rakennetaan ja miten esimerkiksi viemäröinti, vedentulo, sähkö ja lämmitys ratkaistaan. Käytännön kautta on kuitenkin huomattu, että ne ovat yllättävän toimivia majoituskäytössä.

konttikylä
Päärakennuksen lisäksi turvapaikanhakijoita on majoitettu Heikinharjun vastaanottokeskuksessa viereisiin kerrostaloihin sekä keskuksen pihalle sijoitettuihin kontteihin.Timo Nykyri / Yle

Korpikari kertookin, että pääsääntöisesti konteista saadut kokemukset ovat myönteisiä. Tosin ilmojen viiletessä turvapaikanhakijat ovat kertoneet kylmän ilman tulevan suoraan sisään, kun kontin ovi avataan, sillä konteissa ei ole eteistä tai tuulikaappia.

– Asiakkaat ovat konttimajoitukseen tyytyväisiä. Konteissa ruokaillaan, nukutaan ja säilytetään omia tavaroita, Korpikari sanoo.

Konttikylästä löytyy myös erillinen keittiökontti sekä kaksi vessakonttia.

Lisätilalle olisi tarvetta

Kontit tarjoavat turvapaikanhakijoille Korpinkarin mukaan Heikinharjun vastaanottokeskuksen päärakennukseen verrattuna rauhalliset majoitustilat.

Päärakennus on tällä hetkellä täynnä ja turvapaikanhakijoita on majoitettu ylipaikoille. Aikuis- ja perheosastolla on 480 ja alaikäisyksikössä 55 turvapaikanhakijaa.

Vastaanottokeskuksen omien tilojen lisäksi keskus on vuokrannut käyttöönsä viereisistä kerrostaloista 23 soluasuntoa ja -huoneistoa. Heikinharjussa on kuitenkin varauduttu myös siihen, että majoituskontteja otetaan käyttöön lisää.

Palveluiden järjestämisen kannalta olisi helpompaa, että asiakkaat olisivat tässä samalla alueella.

Jenni Korpikari

– En pidä sitä poissuljettuna vaihtoehtona. Konttien toimittajan mukaan nykyisten konttien päälle pystyy lisäämään toisen kerroksen kontteja ilman, että konteille tarvitsee varata lisää aluetta pihalta, sanoo Heikinharjun vastaanottokeskuksen johtajan viransijainen Jenni Korpikari.

Turvapaikanhakijatilanteen muuttumista seurataan jatkuvasti Heikinharjun vastaanottokeskuksessa.

– Tilanne vaihtelee päivittäin. Palveluiden järjestämisen kannalta olisi helpompaa, että asiakkaat olisivat tässä samalla alueella.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus