Sipilä AKT:n irtiotosta: "Tästä on isänmaan etu kaukana" – pallo neuvotteluissa keskusjärjestöillä

Pääministeri Juha Sipilä ei halunnut ottaa kantaa siihen, kaatuuko koko yhteiskuntasopimus AKT:n irtisanoutumiseen. AKT pystyy toimillaan katkaisemaan tarvittaessa Suomen viennin ja tuonnin.

Kuva: Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmaisi olevansa pettynyt kuljetusalan liitto AKT:n ilmoitukseen irtisanoutua neuvotteluista.

Sipilän mukaan pallo yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on nyt työmarkkinakeskusjärjestöillä.

– Kyllähän tämä on käsittämätöntä touhua. Tästä on isänmaan etu kaukana. Työmarkkinajärjestöillä on nyt näytön paikka, kyetäänkö Suomessa sopimaan vai eikö kyetä, painotti Sipilä.

Hän ei ottanut suoraan kantaan pitääkö AKT:n olla mukana sopimuksessa. Kelpaako hallitukselle tai työnantajille sellainen sopimus, jonka ulkopuolelle jää liitto, joka pystyy toimillaan katkaisemaan viennin ja tuonnin?

– En osaa nyt sanoa, jääko se yksittäisestä liitosta kiinni, mutta kattava sen pitää olla, jotta siinä on mitään järkeä. Odotan tarjousta, jos sitä ei tule, niin sitten mennään toisella raiteella eteenpäin, sanoi Sipilä.

Pääministeri ei paljastanut, kuinka kauan keskusjärjestöillä on aikaa löytää hallituksen lakipaketin korvaava vaihtoehtoinen sopu.

– Aikaa on hyvin vähän. Laki on lausuntokierroksella. Juna menee eteenpäin, ja kohta siihen junaan ei enää kerkiä kyytiin, totesi Sipilä.