Venäjä kurittaa Turkkia turisteilla – muillakin pakotteilla uhkaillaan

Talousvaikeuksien kanssa painiva Venäjä rankaisee Turkkia vetämällä turistinsa pois kiistakumppaninsa lomakohteista. Tärkeää energiayhteistyötä Moskova ei kuitenkaan ole valmis vaarantamaan alasammutun sotilaskoneen takia.

Ulkomaat
Antalyan hiekkaranta.
Ulkoministeriön mukaan Turkissa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta sekä välttää suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia.EPA

Venäläiskoneen alasampumisesta alkanut Venäjän ja Turkin kriisi ei ole vaikuttamassa merkittävästi maiden kauppasuhteisiin. Moskovalla ja Ankaralla on liiian monia yhteisiä miljardiluokan hankkeita, jotta maat olisivat valmiit todelliseen kauppasotaan.

Jonkinlaisia talouspakotteita Venäjä kuitenkin valmistelee. Pääministeri Dmitri Medvedev antoi tätä koskevan määräyksen torstaina. Medevedevin mukaan yhteisiä talousprojekteja voidaan keskeyttää, rahaliikennettä rajoittaa ja tullimääräyksiä muuttaa. Muun ohella.

Venäjä: Turistit kotiin!

Yksi tehokas väline Venäjällä on kuitenkin käytössään: turistit. Viime vuonna yli kolme miljoonaa venäläistä valitsi lomakohteekseen Turkin aurinkorannat.

Venäläisturistit toivat mukanaan suosikkikohteeseensa runsaasti ruplia. Euroissa laskettuna summa noussee yli kuuden miljardin. Nyt Turkin bruttokansantuotteeseen on tulossa 0,4 prosentin suuruinen lovi, mikäli venäläisboikotti puree odotetulla tavalla.

Venäjän ulkoministeriö kehotti torstaina venäläisiä välttämään Turkissa käymistä ja Turkissa olevia venäläisiä palaamaan kotimaahan. Syyksi ilmoitettiin "terroriuhka". Venäjän ja Turkin matkailuyhteistyö uhattiin lopettaa.

Kaasu virtaa entiseen malliin

Molemmille maille tärkeä energiayhteistyö jatkuu ainakin näillä näkymin entisellään. Venäjän varaenergiaministeri Anatoli Janovski kiiruhti vakuuttamaan heti ampumispäivänä, ettei Venäjä ole katkaisemassa kaasukuljetuksiaan Turkkiin.

Jos Moskova olisi päättänyt toisin, Turkin olisi ollut syytä pelätä tulevaa talvea. Yli puolet Turkin käyttämästä maakaasusta tulee Venäjältä, öljystä lähes kolmannes.

Talousvaikeuksien kanssa kärvistelevällä Venäjällä ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia tai halua ryhtyä koviin otteisiin. Turkki on Venäjälle Saksan jälkeen merkittävin maakaasun ostaja yli kymmenen prosentin osuudellaan.

Poliisi pidättää ydinvoimaa vastustavia Greenpeacen jäseniä.
Turkin Greenpeace vastusti jo 1990-luvulla Akkuyun ydinvoimalan rakentamista.

Ydinvoimalahanke takunnut jo pitkään

Turkki on rakentamassa maan ensimmäistä ydinvoimalaa venäläisrahoituksen siiviittämänä. Asialla ovat venäläissijoittajat ja Venäjän valtion omistaman Rosatomin kaksi sisaryritystä.

Välimeren rannalle, Akkuyun kaupunkiin nousevan yli 20 miljardin euron voimalan rakentaminen on ollut pitkään vastatuulessa, vaikka nimet kirjoitettiin sopimuspapereihin jo viisi vuotta sitten.

Sittemmin Turkin johto on huomautellut Venäjälle varoittelevaan sävyyn, että hankkeeseen sijoitetut miljardit eurot saattavat olla vaarassa, mikäli poliittinen tilanne kiristyy entisestään. Ja tämä varoitus annettiin jo ennen venäläiskoneen alasampumista.

Turkin maataloustuotteet tarkassa syynissä

Turkkilaisten maataloustuotteiden maahantuontiin Venäjä reagoi nopeasti. Venäläisviranomaisten mukaan osa turkkilaisista ruokatuotteista havaittiin niin huonoiksi, etteivät ne täytä Venäjän laatuvaatimuksia.

Kuinka paljon Venäjä pystyy turkkilaista ruokaa boikotoimaan, on kokonaan eri asia. Lähes joka viides Venäjälle tuotu vihannes tai hedelmä on näet kasvanut Turkin maaperällä.