1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimat parantaa ilmavalvontaa – uusi tutka vähentää tuulivoiman haittoja

Puolustusvoimat saa yhden ylimääräisen tutkan korvaamaan tuulivoiman ilmavalvonnalle aiheuttamia haittoja. Samalla uudistetaan vanhoja tutkia ympäri Suomea. Puolustusvoimien mukaan tuulivoimapuistoista on tulossa merkittävä haitta ilmavalvonnalle.

Vattajan ilmatorjuntaharjoitus näkyy Kokkolan yllä. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Lohtajan Vattajanniemellä on käynnissä keskivalvontatutkan sijoituspaikan rakentaminen. Puolustusvoimat saa yhden uuden tutkan rahoituksen tuulivoimahaittojen kompensaationa. Tuulivoimalat aiheuttavat tutkiin harhakaikuja ja varjostavat niitä.

– Uusi tutka parantaa merkittävästi ilmatilankuvaa eli alueen ilmatilasta saadaan harjoituksessa parempi kuva. Se helpottaa lentoharjoituksia, kertoo Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juha Salminen.

Uusi tutka parantaa merkittävästi ilmatilankuvaa, eli alueen ilmatilasta saadaan harjoituksessa parempi kuva.

Juha Salminen

Uudelle tutkalle rakennetaan paikka Vattajalle, mutta se ei ole sen pysyvä sijoituspaikka.

– Tutkaa voidaan käyttää myös muualla Suomessa, esimerkiksi Tikkakoskella ja Perämeren lentoharjoituksissa. Myös Vattajalla tutkaa käytetään harjoituksissa, Salminen sanoo.

Keskivalvontatutkan sijoituspaikka valmistuu Vattajalle lähivuosina. Puolustusvoimat on myös uusimassa parhaillaan valtakunnallisesti vanhoja keskivalvontatutkiaan.