Maijala: Lappilaisten toiveita kuultiin, tammukanpyynti voi jatkua

Lappilaisen kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan mukaan torstaina annetussa uudessa kalastusasetuksessa näkyy lappilaisten tahto.

luonto
Tammukka ja virveli
Osa pohjoisen tammukoista on sopeutunut elämään pienissä puroissa ja lammissa eikä laskeudu koskaan suuriin järviin tai mereenInga-Briitta K. Magga

Lappilainen kansanedustaja ja Kalatalouden Keskusliiton uusi puheenjohtaja Eeva-Maria Maijala on tyytyväinen torstaina annettuun uuteen kalatalousasetukseen. Maijalan mukaan asetus vastaa niin lappilaisten kalastuksen harjoittajien kuin kalastusmatkailunkin tarpeisiin.

– Olen osallistunut asetuksen valmisteluun ja vahva tuntumani on, että nyt se on sellainen kuin lappilaiset halusivat. Hauenpyyntiin ei tullut rajoituksia, vaikka se oli aluksi listalla ja tammukoiden pyynti on nyt virallisesti laillistettu, Maijala kommentoi.

Maijala pitää suurena edistysaskeleena sitä, että tammukoiden pyynti tuotiin viimein esiin laillisena toimintana.

– Lappilaista perinteistä tammukoiden purokalastusta voidaan siis jatkaa. Muutoksena nykytilaan on onneksi vain, että ainoastaan yli 45-senttiset tammukat pitää löysätä.

Maijalan mukaan pyyntialueita voidaan jatkossa rajata kalatalousalueiden hoito- ja käyttösuunnitelmilla.

Kalastusmatkailulle merkittävä päätös

Taimenta koskevat päätökset ovat Maijalan mukaan myönteisessä mielessä merkittäviä päätöksiä kalastusmatkailulle.

– Yli 60-senttistä, rasvaevämerkitsemätöntä taimenta saa pyytää jatkossakin koko Pohjois-Suomessa. Rasvaeväleikatun taimenen alamitta on 50 senttimetriä, ja jatkossahan istutettujen taimenten tulee olla rasvaeväleikattuja.

Uudessa asetuksessa 67. leveysasteen pohjoispuolella säilyvät nykyiset harrin ja taimenen muuta maata pienemmät alamitat, jotka ovat harrille 30 ja taimenelle 50 senttiä.

Maijalan mukaan kalastusasioissa riittää kuitenkin vielä painimista.

– Seuraava askel onkin vuodenvaihteessa voimaan tulevan uuden kalastuslain muokkaaminen muun muassa kahdeksan verkon rajoitteen poistamisella.