1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Traagisen kaunista": Tuhansia meritähtiä huuhtoutui rannalle Australiassa

Meribiologien mukaan ilmiö johtuu kovista aallokoista ja tuulista. Meritähtiä voi auttaa kantamalla ne takaisin mereen, sillä ne eivät kuivallakaan maalla kuole heti.

luonto
Kuvakaappaus The Sydney Morning Heraldin sivuilta.
Kuvakaappaus The Sydney Morning Heraldin sivuilta.The Sydney Morning Herald / Yle Uutisgrafiikka

Tuhansia meritähtiä on huuhtoutunut rannalle Australiassa Moretonin saarella. Matkaopas Rhett Ericsen-Miller kuvaa näkyä Australian yleisradion ABC:n (siirryt toiseen palveluun) sivulla traagiseksi mutta kauniiksi. Hän sanoo nähneensä vastaavaa ennenkin, mutta ei yhtä isona joukkona.

The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun) -lehden sivulla on video rannalle päätyneiden meritähtien ryppäistä.

Tangalooman rannalla kymmenen kilometrin matkalla turisteja kauhistuttaneeseen ilmiöön on luonnollinen selitys, sanoo Queenslandin yliopiston meribiologi Kathy Townsend.

Hänen mukaansa kova merenkäynti ja voimakas luoteistuuli ovat riepotelleet merenpohjassa eläviä meritähtiä niin, että niiden ote pohjakasvustosta on irronnut. Rannalle menehtyneillä eläimillä ei vaikuta olevan vammoja tai sairauksia.

Kanta ei tunnu kärsivän

Mahdollisina lisäselityksinä meribiologit pitävät meritähtien lisääntymiskauden parveilua, veden lämpötilan muutoksia ja leväkasvustoa, joka saattaa vaikuttaa veden happitilanteeseen.

Joukkorantautumisia tapahtuu Townsendin mukaan yleensä kerran vuodessa. Tällä kertaa samanlainen kuitenkin nähtiin myös joitakin viikkoja sitten.

Meritähtikantaan joukkokuolemilla ei tunnu olevan haitallista vaikutusta, Townsend sanoo. Yksilöiden pelastamiseksi hänellä on keino: hän kehottaa kantamaan eläimiä takaisin mereen, koska ne eivät rannallakaan kuivu heti hengiltä.

Lue seuraavaksi