EK: AKT käyttää työnantajien ilmoitusta verukkeena – SAK:lla pitää olla liittojen tuki

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ihmettelee AKT:n päätöstä irtisanoutua yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Hän odottaa viikonlopun yli sitä onko työntekijäjärjestöllä kaikkien liittojen tuki jatkaa neuvotteluja.

Jyri Häkämies Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei ymmärrä AKT:n perusteita irtisanoutua yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Häkämiehen mukaan he ilmoittivat selkeästi, että EK haluaa saada nykyisen yhteiskuntasopimuksen valmiiksi. Sen jälkeen he eivät palaa keskitettyihin palkkaratkaisuihin.

EK:n Häkämiehen mukaan he eivät ole toisin kuin AKT perustelee rapauttamassa yhteiskuntasopimusneuvotteluja. EK:n eilinen ilmoitus ei myöskään ollut Häkämiehen mielestä huonosti ajoitettu.

– Ilmoitus ei missään tapauksessa rapauttanut, eikä rapauta. Kun neuvotteluja jatketaan, se todistaa asian parhaiten, Häkämies perustelee.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan EK:n päätös oli kuljetusalan liitolle lopullinen sinetti irtisanoutua lopullisesti keskitetyistä yhteiskuntasopimuksen kaltaisista palkkaratkaisuista.

– Kuin teimme eilisen päätöksen, korostimme neuvottelevamme tämän kierroksen loppuun. AKT käyttää tätä nyt verukkeena, jonka taustoja en tiedä, Häkämies kertoo.

Häkämiehen mukaan yhteiskuntasopimusneuvottelut koskevat kaikkia liittoja. Työmarkkinakeskusjärjestöt tapaavat seuraavan kerran maanantaina, jolloin Häkämies odottaa, että SAK kertoo onko heillä mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja. SAK:n työvaliokunta kokoontuu viikonloppuna miettimään työmarkkinatilannetta.

– Jos SAK:lla ei ole liittojen tukea, neuvotteluja ei ole perusteltua enään jatkaa.