Keskustele: Kyttääkö työnantaja vai lusmuileeko työntekijä?

Turvakameroita, gps-seurantaa, koodeja kopiokoneelle – valvonta työelämässä lisääntyy. Onko tämä hyvä vai huono asia? Ota kantaa.

Kotimaa
Valvontakamera talon seinässä.
Ilmari Huhtala

Yhä useammalla työpaikalla valvotaan työntekijöiden ajankäyttöä ja työnantajan omistamien laitteiden ja etenkin ajoneuvojen käyttöä erilaisilla sähköisillä seurantajärjestelmillä. Autojen liikkumista seurataan gps-paikantimilla, kulkua työpaikalla valvontakameralla. Koodi tarvitaan kopiokoneeseen, oveen ja tietokoneeseen.

Työnantajat perustelevat valvontakäytäntöjä turvallisuudella sekä pyrkimyksellä tehokkuuteen ja väärinkäytösten estämiseen. Kolikon toinen puoli on epäilys siitä, että työntekijää kytätään tai että seurantadataa käytetään väärin.

– Onko teillä puhtaat jauhot pussissa? Näin kysyttiin työntekijöiltä, kun erään kaupungin autoihin oltiin asentamassa sähköisiä seurantajärjestelmiä.

Mitä mieltä olet lisääntyvästä valvonnasta? Onko se tarpeellista vai turhaa kyttäämistä? Onko työntekijöiden tai pomojen moraali löystynyt? Onko työntekijän yksityisyys vaarassa?