Venäjän ja Turkin sanasota pahenee: Suojelette kurkunleikkaajia

Venäjän kielenkäyttö Turkkia kohtaan kovenee jatkuvasti. Turkki yrittää olla sovitteleva, mutta ei myönnä tehneensä virhettä venäläiskoneen alasampumisessa.

Ulkomaat
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan valokuvattuna Ljubljanassa, Sloveniassa, 30. maaliskuuta.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan valokuvattuna Ljubljanassa, Sloveniassa, 30. maaliskuuta.Jure Makovec / AFP / Lehtikuva

Venäjän ja Turkin välinen sanailu käy yhä vihamielisemmäksi. Venäjän ulkoministeriö syytti tänään Turkkia "aseistettujen kurkunleikkaajien" suojelemisesta.

Ulkoministeriön mukaan Turkki suojelee kaikin keinoin – myös rikollisin keinoin – Syyrian oppositiossa olevia taistelijoita, jotka surmasivat toisen Turkin pudottaman lentokoneen lentäjistä.

– Puhumme nyt aseistetuista kurkunleikkaajista, jotka ampuivat venäläisen lentäjän ja sitten häpäisivät hänen ruumistaan, ulkoministeriln tiedottaja muotoili.

Turkki on yrittänyt rauhoitella Venäjää, joka on asettamassa Turkille tiukkoja pakotteita. Turkki ei kuitenkaan aio pyytää anteeksi lentokoneen alasampumista.

– Emme aio pyytää anteeksi tapahtumaa, jossa olimme oikeassa, totesi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu kertoi kuitenkin, että oli sanonut maansa olevan pahoillaan tapahtuneesta puhuessaan asiasta puhelimessa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan moitti Venäjää tunnepohjaisista ja epäsopivista kannanotoista.

– Me olemme strategisia kumppaneita. Yhteisprojekteja keskeytetään, suhteita katkotaan. Onko tällainen näkökulma sopiva poliitikoille, Erdogan ihmetteli.

– Aivan ensiksi pitäisi poliitikkojen ja sotilaiden istua alas ja keskustella, tehtiinkö jossain virheitä ja keskittyä molemmin puolin niiden korjaamiseen. Mutta tämäntapaisten tunnepitoisten lausuntojen antaminen ei voi olla oikein, Erdogan jatkoi.

Lähteet: Reuters, Tass, AP