Cannonball-ratsia kiusallinen demarikentälle – "Ei hyvä juttu missään nimessä"

Moottoripyöräkerho Cannonball vuokrasi kerhotilansa syyskuussa hämeenlinnalaiselta demariyhdistykseltä. Torstainen ratsia veti piirijärjestön puheenjohtajan synkäksi. Hän vetoaa, että yhdistys harkitsisi, onko tilojen vuokraaminen kerholle enää järkevää.

Kotimaa
Seinällä kyltit Cannonball MC Hämeenlinna ja Outfit MC Hämeenlinna, etualalla poliisiauto
Poliisiratsia tehtiin demariyhdistyksen omistamaan taloon, joka on vuokrattu Cannonball MC:lle. Miki Wallenius / Yle

Hämeen poliisi teki etsinnän moottoripyöräkerho Cannonball MC:n tiloihin Hämeenlinnan Käikälän kaupunginosassa torstaina aamupäivällä. Rakennuksesta takavarikoitiin paikalla kiinniotetulle henkilölle kuuluvaksi epäilty luvaton ampuma-ase ja vähäinen määrä huumausaineeksi epäiltyä ainetta.

Kerhotilat Cannonballille vuokrasi Vanajaveden Sosialidemokraattinen Yhdistys ry. Vuokrasopimus tehtiin syyskuun alussa. Yhdistyksen puheenjohtajaa Jorma Hassista ei tavoitettu kommentoimaan asiaa. Sen sijaan piirijärjestö Hämeen Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Mikko Suomalainen myöntää, että tilanne on kiusallinen koko demarikentälle.

– Kyllähän se huolestuttavalta kuulostaa, kun aikaisemmin on ollut ihan rauhallista. Asia herätti silloin julkitultuaankin huolestusta, ja toivottiin, että mitään tällaista ei todellakaan tulisi. Nyt kun on tällainen tilanne päällä, niin se herättää meilläkin huolestusta. Ei tämä hyvä juttu ole missään nimessä, sanoo Suomalainen.

Mitä tehdä tarpeettomille tiloille?

Suomalainen vetoaa yhdistykseen, että se miettisi, onko tilojen vuokraaminen moottoripyöräkerholle enää järkevää.

– Käsittääkseni vuokrasopimukseen oli kirjattu, ettei saa tulla mitään häiriötä lähiympäristöön. Jos heidän tiloissaan tehdään laittomuuksia tai säilytetään laittomia asioita, niin kyllä se omaa kieltään puhuu.

Yhdistys päätyi vuokraamaan Kisapirtin moottoripyöräkerholle siksi, että taloon oli vaikea löytää vuokralaista. Suomalainen toivookin laajempaa keskustelua toimitiloista.

– Jos sitä tilaa ei muuten saada vuokrattua, niin onko toiminta siinä enää järkevää? Talot on rakennettu aikanaan kokoontumispaikoiksi, että saadaan toimintaa tehtyä ja rahoitettua. Kannattaa harkita, onko tämä enää sen arvoista vai pitäisikö tehdä jotain muuta taloille, joille ei löydy tarkoituksenmukaista käyttötarkoitusta.

"Järki pitää olla"

Piirijärjestön toiminnanjohtajaa Mikko Suomalaista harmittaa tapauksen aiheuttama negatiivinen julkisuus.

– Tämä on imagollisesti huono sekä kyseiselle yhdistykselle että alueellisesti Hämeenlinnalle ja Hämeelle, eikä se puolueenkaan kannalta missään nimessä hyvä juttu ole. Ei tämä lähtökohtaisesti ole sitä, mitä poliittisen puolueen on tarkoitus tehdä. Tämähän menee järjestötoimintaan, mutta ei sekään voi keinolla millä hyvänsä pyöriä. Kyllä siinä jokin yhteinen linja ja järki pitää olla.

Tämähän menee järjestötoimintaan, mutta ei sekään voi keinolla millä hyvänsä pyöriä.

Mikko Suomalainen

Vaikka puolue tai sen järjestöt eivät olekaan muuten moottoripyöräkerhon kanssa tekemisissä kuin vuokranantajana, antaa sekin jo kyseenalaisen maineen. Piirijärjestöllä ei ole valtuuksia puuttua asiaan, muistuttaa Suomalainen.

– Ei meillä Cannonballin kanssa ole mitään tekemistä, me ollaan politiikan kentällä eikä meillä ole moottoripyöräkerhojen kanssa yhteisiä toimintoja. Tämä (vuokrasopimus) on käsittääkseni ainoa laatuaan ja kyllä sitä kannattaa tarkastella yhdistyksen näkökulmasta.

– Meillä on itsenäisiä yhdistyksiä, jotka päättävät itse asioistaan ja vaikea siihen on ulkopuolelta puuttua. Ei sääntöjen ja yhdistyslain vuoksi pystytäkään semmoista tekemään, mutta pystytään opastamaan, neuvomaan ja vetoamaan.