Juhan emakot nauttivat oman lietteen lämmöstä

Energiatehokkuus ja kustannussäästöt ovat maataloudessa päivän sanat. Näin myös Juha Hakomäen tilalla, jossa porsastuotantosikala lämpiää energiatehokkaasti. Rakennus saa lämpönsä sikojen lietteestä.

sika
Porsaita sikalassa.
Mirva Ekman / Yle

Juha Hakomäen porsastuotantosikala lämpiää noin 500 emakon lietteellä. Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan Alahärmässä sijaitsevan 4300 neliön rakennuksen lietekuiluihin on asennettu putket, joissa kiertää maalämpöneste. Se siirtää lietteestä talteen otetun lämmön lämpöpumpulle, joka puolestaan nappaa talteen 2–4 astetta lämpöä.

Juha Hakomäki säätää lämpöpumpun asetuksia.
Juha Hakomäki säätää lämpöpumpun asetuksia.Mirva Ekman/Yle

– Kyllä tässä on omat haasteet ja pioneerityötä joutuu tekemään. Erilaiset asetukset, ratkaisut ja muut ongelmat mitä nyt vastaan tulee, niin niitä joutuu kyllä ratkomaan. Mutta onneksi ne eivät ole ylitsepääsemättömiä, kertoo Hakomäki kolmen vuoden kokemuksistaan lämmitysjärjestelmän kanssa.

Tietoa lämmöntalteenottojärjestelmän asetuksista ja toiminnasta tilallinen on hakenut ammattilaisilta, mutta myös toisilta maatalousyrittäjiltä. Haaste sikayrittäjän mielestä on kootun tiedon ja kokemusten puuttuminen.

Emakkoja sikalassa.
Mirva Ekman/Yle

"Ehdottomasti suosittelen"

Juha Hakomäen mielestä omassa sikalassa hyödyt ovat nyt haittoja huomattavasti suuremmat. Nykyinen järjestelmä on huoltovapaampi kuin esimerkiksi hakelämmitys. Lisäksi sikalan huoneilmassa on tavallista vähemmän lietteestä vapautuvaa ammoniakkia.

Juha Hakomäki heittää kuiviketta emakoille.
Juha Hakomäki heittää kuiviketta emakoille.Mirva Ekman/Yle

– Varmasti ilmanlaatukysymys on yksi tärkeimmistä, koska eläimet ja työntekijät viettävät aika paljon tunteja sikalassa. Ympäristön hajuhaitat vähenevät oleellisesti. Luulisin, että naapuritkin ovat tyytyväisiä, naurahtaa Hakomäki.

Varajärjestelminä Hakomäen sikalassa toimivat kotimainen puu ja öljy.