1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä jää huonoon liittoon lasten takia, neuvoo eronnut päiväkotiyhtiön johtaja

A2 Vanhemmuus-illan vieras Sari Louhio-Järvinen sanoo, että huonoon liittoon ei pidä jäädä lasten takia. Neljän lapsen äitinä ja päiväkodin johtajana hän muistuttaa myös, että rajat pitää sopia ja niistä on pidettävä kiinni. Vanhempi ei saa olla jatkuvasti pahalla tuulella, vaikka kuinka väsyttäisi.

Ajankohtainen kakkonen
Sari Louhio-Järvinen päiväkodin salissa
Nina Keski-Korpela / Yle

Neljän lapsen äiti Sari Louhio-Järvinen johtaa Jaarlin Päiväkodit Oy:tä Hämeenlinnassa. Hän tietää, että vanhemmille voi olla raskasta sovittaa yhteen työtä, omia harrastuksia ja perhe-elämää. Lapset tarvitsevat oman huomionsa päiväkotipäivän jälkeen.

– Tunne-elämän hallinta on tärkeää. Vanhemman välittämä tunne on lapselle paljon suurempi asia kuin itse sanat. Jos vanhempi on aina äkäinen ja tiuskiva, ei kannata ihmetellä, miksi lapsi ei käyttäydy hyvin. Vanhempi ei saa olla jatkuvasti pahalla tuulella, Louhio-Järvinen sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää kertoa lapselle, kuinka tärkeä lapsi on ja miten paljon häntä rakastetaan.

– Lasta ei pidä verrata muihin lapsiin, ja hänet tulee hyväksyä sellaisena kuin hän on. Ei-toivottuun käytökseen kuitenkin pitää aina jaksaa puuttua.

Vanhemman pitää uskaltaa myös suuttua, kunhan hän muistaa sovinnon tekemisen merkityksen. Aikuisen on näytettävä lapselle tunteensa ja sanoitettava niitä. Se auttaa lasta oppimaan omien tunteidensa käsittelyä.

Jälleennäkemisen riemua tarvitaan

Lapsen ja vanhemman arjen kitkakohtia ovat usein siirtymät, kuten lähdöt päiväkotiin tai päiväkodista.

– Jos lapsi tai vanhempi ei hakiessa tunne jälleennäkemisen riemua, asiaa pitää miettiä.

Sari Louhio-Järvinen leikkii kolmen tytön kanssa helmitaululla
Sari Louhio-Järvisen mielestä yhteistä aikaa lapsen kanssa ei korvaa mikään: lapset ovat pieniä niin lyhyen aikaa. Nina Keski-Korpela / Yle

– Tapaamishetkellä lapsen omat halut ja toiveet ovat pinnassa, mutta lapsi ei osaa sanoa sitä. Omiakin tunteita on hyvä sanoittaa lapselle. Pitää sanoa "olen väsynyt" tai "en ole nyt hyvällä tuulella". Joskus auttaa, kun ollaan hetki yhdessä mukavasti ja pidetään lasta hetki sylissä, kun tullaan kotiin. Ilta voi sen jälkeen sujua tosi mukavasti.

Louhio-Järvinen ymmärtää nykyvanhempien työpaineita, taloushuolia ja kiirettä, mutta kaipaa silti positiivisuutta.

– Yhtä negatiivista asiaa kohden pitää olla yhdeksän positiivista, jotta lapsi ei totu jatkuvaan negatiivisuuteen. Aikuisen kivahtaminen voi johtua väsymyksestä tai työpaineista ja tulee sanottu asioita, joita ei välttämättä pitäisi. Silloin aikuisen on hyvä pyytää lapselta anteeksi. Anteeksi ei kuitenkaan pidä pyytää, jos on suuttunut lapselle aiheesta. Asia käsitellään loppuun asti ja tehdään sovinto. Todetaan yhdessä myös se, mitä on opittu.

Lapsi ei ole tahallaan tuhma

Rajat luovat lapselle turvallisuutta, mutta rajojen asettaminen pitää tehdä välittämisen kautta, sanoo Louhio-Järvinen.

– Ei tarvitse olla äkäinen ja ryppyotsainen, vaan lasta ymmärtävä. Pitää käsittää, että yksikään lapsi ei ole tahallaan tuhma. Takana on aina jotain, miksi on vaikea käyttäytyä. Lapsellakin voi olla huono päivä takana, riitaa kaverin kanssa, nälkä, tai kova ikävä vanhempaa. Aikuisen tehtävä on auttaa lasta pääsemään siitä huonosta käytöksestä yli.

Vaikka perheen asiat olisivat ulkoisesti hyvin, arjeen haasteita on kaikilla. Kerran huonoon kierteeseen lähtenyttä oravanpyörää voi olla vaikea oikaista, pohtii Louhio-Järvinen.

– Onko esimerkiksi lapsen aggressiivisuuteen puututtu, ja miten siihen on heti alussa suhtauduttu? Onko annettu olla vai onko puututtu? Lapselle pitää kertoa, että tykkään susta, mutta en siitä, mitä teet.

Avioeroa ei tarvitse hävetä

Sari Louhio-Järvisen oma perhe-elämä ei ole sujunut vaikeuksitta. Hän meni naimisiin 25-vuotiaana. Perheeseen syntyi tyttö ja poika.

Pari päätyi kuitenkin eroon kymmenen vuoden liiton jälkeen vuonna 1998, kun lapset olivat iältään kymmenen vuoden molemmin puolin. Uudesta liitosta hänellä on lisäksi tyttö ja poika aviomiehensä kanssa. Lisäksi miehen entisestä avioliitosta heillä on yksi aikuinen poika.

Louhio-Järvinen sanookin, että kenenkään ei kannata jäädä huonoon liittoon lasten takia.

Kodin ilmapiirin pitäisi olla hyvä ja lämmin. Jos suhde ei toimi, se ei ole lasten parhaaksi.

Sari Louhio-Järvinen

– Ero on lastenkin oikeus. Kodin ilmapiirin pitäisi olla hyvä ja lämmin. Jos suhde ei toimi, se ei ole lasten parhaaksi. Työssäni näen tosi hyvin hoidettuja eroja, mutta myös tosi tuskaisiakin. Joskus lapsesta tulee pelinappula tai viestinviejä isän ja äidin välillä, jos keskusteluyhteyttä ei ole.

– Eroa kannattaa harkita, kun arki ahdistaa, ja on vakuuttunut siitä, että auttaa, että elää yksin tai jonkun toisen aikuisen kanssa. Avioero on jo tavallinen asia, eikä sitä tarvitse lastenkaan hävetä, Louhio-Järvinen muistuttaa.

Eron kokeneena hän neuvoo pareja pitämään huolta parisuhteestaan.

– Parisuhteen hoitaminen ei ole lapsilta pois, jos lapsilla on turvallista ja kivaa sillä välin. On helpompi olla hyvä äiti tai isä, kun parisuhde voi hyvin.

Vanhempi, älä ole kuminauha!

Lapsi tarvitsee perustarpeidensä tyydyttämistä, ruokaa, lepoa ja rakkautta. Mutta vanhemmallakin on oikeus normaaliin elämään.

– Muksut tarvitsevat rajat! Ne pitää uskaltaa asettaa, mutta pitää tarkkaan harkita, mitä sanoo. Ei voi sanoa, että nyt on pakko syödä lautanen tyhjäksi, mutta voi sanoa, että nyt on aika lähteä ulos tai kauppaan. Rajoista täytyy pitää kiinni. Lapselle tulee huono olo, jos vanhempi on kuminauha.

Vanhempana joutuu olemaan kauhean perusteellinen, suuripiirteisyys sopii huonosti kasvatukseen.

Sari Louhio-Järvinen

– Vanhemmallakin on silti oikeus lukea vaikka lehti rauhassa. Lapsille voi sanoa, että mulla on nyt kahvitunti, ja teillä leikkiaika.

Työpäivän jälkeenkin vanhemman pitää jaksaa puuttua ja paneutua lasten tekemisiin, vaikka itse surffailisi mieluummin netissä.

– Sormien läpi katsominen on vaarallista ja helppoa. On oltava tosissaan, vaikka yhtään ei jaksaisi. Vanhempana joutuu olemaan kauhean perusteellinen. Suuripiirteisyys sopii huonosti kasvatukseen, Louhio-Järvinen muistuttaa.

Lue seuraavaksi