1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Kansanedustaja Juho Eerola turvapaikanhakijoiden lähtömaista: "Kelan rahoillahan siellä soditaan"

Kansanedustaja Juho Eerolan mukaan Suomeen tulleet turvapaikanhakijat siirtävät osan Kelan maksamista etuuksista lähtömaissaan toimiville järjestöille. Myös islamin tutkija kertoo, millaisia tekijöitä turvapaikanhakijoiden taustoista löytyy.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita saapuu Vuoksenhoviin
Tommi Parkkinen / Yle

– On vain ajan kysymys, että shiiat ja sunnit tulevat ottamaan Suomessa hyvin rajusti yhteen, väittää kansanedustaja Juho Eerola (ps.)

Eerola on ennen kansanedustajan pestiään työskennellyt vuosia turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa. Hän seuraa nykyisessäkin tehtävässään pakolaispolitiikkaan ja turvapaikanhakijoihin liittyviä kysymyksiä.

Eerolan mielestä Suomessa on varauduttava siihen, että eri etnisten ryhmien välillä Lähi-idässä käytävät taistelut kulkeutuvat turvapaikanhakijoiden mukana myös Suomen rajojen sisäpuolelle.

– Tottakai samat jännitteet, jotka ovat lähtöalueella, jatkuvat täälläkin.

Turvapaikanhakijoissa on monia erilaisia ryhmittymiä

Tutkija Aini Linjakumpu Lapin yliopiston politiikkatieteiden laitoksesta pitää tärkeänä, ettei uskontoa pidetä ainoana turvapaikanhakijaa määrittävänä tekijänä.

– Kun tänne tulee turvapaikanhakijoita vaikka Irakista, ajattelemme helposti, että he ovat Irakin muslimeja ja piste.

Linjakummun mukaan turvapaikanhakijoiden lähtömaissa, kuten missä tahansa yhteiskunnissa, ihmisten välisiä suhteita määrittävät monenlaiset intressit. Siksi mahdollisten ristiriitojenkin taustalta voi löytyä mitä moninaisimpia syitä.

– Uskonto voi hyvin olla yksi mahdollisuus jännitteiden syntymiseen mutta yhtä hyvin niitä voivat olla vaikkapa kuuluminen tiettyyn sukuun, tiettyyn etniseen ryhmään tai sukupuoliseen vähemmistöön.

Turvapaikanhakijoiden eri ryhmien välisiä yhteenottoja Linjakumpu pitää mahdollisena. Vaikea elämänvaihe pakolaisena on omiaan kasvattamaan konfliktien mahdollisuutta.

– Pakolaiseksi lähdetään eri syistä ja eri luonteisilla motivaatioilla. Toiset tulevat hyvin hädänalaisista tilanteista ja toisilla motiivi turvapaikan hakemiseen voi olla joku muu. Tämäkin saattaa aiheuttaa jännitettä turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Siirtyykö rahaa Suomesta lähtömaihin?

Kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) oman kokemuksen mukaan vastaanottokeskuksissa tapellaan useimmiten arkisista syistä ja sen vuoksi, että liian iso joukko ihmisiä on liian lähellä toisiaan.

– Turvapaikanhakijoiden eri ryhmien välinen rasismi ja epäluulo toisiaan kohtaan on suurempaa kuin valtaväestön turvapaikanhakijoihin kohdistama rasismi, Eerola sanoo.

– On totta, että valtaväestön puolelta uhataan turvapaikanhakijoita ja turvapaikanhakijoiden puolelta tulee seksuaalista häirintää ja ryöstöjä valtaväestöä kohtaan mutta suurin vaara turvapaikanhakijat ovat toisilleen.

Lähi-idän konfliktit vaikuttavat kansanedustaja Juho Eerolan mukaan myös turvapaikanhakijoiden rahankäyttöön Suomessa. Hänen tietolähteidensä mukaan turvapaikanhakijoiden Suomelta saamia sosiaalietuuksia päätyy lähtömaissa operoiville järjestöille.

– En tarkoita, että kaikki järjestöt olisivat terroristijärjestöjä mutta konflikteihin vaikuttavia tahoja kuitenkin. Kelan rahoituksella siellä soditaan, Eerola sanoo.

Lue seuraavaksi