AFP: Neljä Pariisin terrori-iskujen pääepäillyistä nimettiin jo alkuvuonna radikaalien listalla

Iskujen pääsuunnittelijasta ja kolmesta muusta sittemmin iskuihin osallistuneesta miehestä varoitettiin heidän asuinalueensa viraomaisia kesäkuussa, kertoo uutistoimisto AFP:n lähde.

Pariisin terrori-iskut
Kuva Isisin päiväämättömästä propagandavideosta, jossa sanotaan esiintyvän Abdelhamid Abaaoud.
Kuva Isisin päiväämättömästä propagandavideosta, jossa sanotaan esiintyvän Abdelhamid Abaaoud.EPA

Neljä Pariisin terrori-iskujen pääepäillyistä oli Belgian tiedustelupalvelujen kokoamalla radikaaleiksi arvioitujen listalla jo alkuvuonna, kertoo belgialaisviranomainen nimettömänä uutistoisto AFP:lle.

85 ihmisen listalla olivat Pariisin iskujen pääsuunnittelijana pidetty Abdelhamid Abaaoud, veljekset Brahim ja Salah Abdeslam sekä vastikään nimetty Mohamed Abrini.

Lista koottiin sen jälkeen, kun kaksi ihmistä oli kuollut poliisien iskussa islamistien piilopaikkaan Verviersissa tammikuussa. Brysselin kaupunginosan Molenbeekin pormestarille ja poliisipäällikölle lista lähetettiin kesäkuussa eli jo paljon aiemmin kuin tähän saakka on sanottu, AFP:n lähde kertoo.

Neljä sittemmin Pariisin iskuista epäiltyä olivat kotoisin Molenbeekista.

Neljää pidätettyä epäillään terroristin autonkuljettajiksi

Brahim Abdesalam räjäytti itsensä kahvilaan tehdyssä iskussa, ja Abaaoud kuoli poliisioperaatiossa Pariisissa viikko terrori-iskujen jälkeen. Salah Abdesalam palasi Belgiaan, josta häntä on etsitty laajalti.

Myös Abrinista on annettu kansanvälinen pidätysmääräys. Hänet nähtiin samassa autossa Salah Abdesalamin kanssa Pariisin iskujen aattona.

Brysselissä pidätetyistä viidestä miehestä kaksi on myöntänyt ajaneensa Abdesalamin takaisin Pariisista Brysseliin iskujen jälkeen. He kuitenkin kiistävät tienneensä terrorisuunnitelmasta.

Kahden muun epäillään antaneen Adbesalamille kyydin Brysselissä hänen paluunsa jälkeen. Viidennen syytteitä ei ole täsmennetty.

Lähteet: AFP, Reuters