1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lastenvaunut

Lastenvaunujen kanssa ilmaiseksi bussiin

Jyväskylän kaupunkiliikenteessä aloitetaan kokeilu, jossa lastenvaunujen kanssa pääsee maksutta bussiin. Etuus koskee päivittäin klo 9.00 ja 14 välillä tehtyjä matkoja. Kokeilu kestää ensi vuoden loppuun saakka.

Kuva: Jyväskylän kaupunki

Tähän saakka Jyväskylän kaupunkiliikenteen autoissa lastenvaunut on kuljetettu ilmaiseksi, mutta vaunuissa lasta kuljettava henkilö on maksanut matkastaan normaalitaksan mukaisen lippuhinnan. Jatkossa myös pientä lasta (0–3 vuotta) vaunuissa kuljettava henkilö kulkee maksutta matalalattiaisissa autoissa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linjoilla 1-30 ja 40 (ei 13M).

Lastenvaunuetuus toteutetaan määräaikaisena ja se kestää vuoden 2016 ajan. Jatkosta päätetään erikseen syksyn 2016 aikana. Etuus koskee päivittäin kello 9:n ja 14:n välillä tehtyjä matkoja.

Yksiä vaunuja kohden saa maksutta matkustaa kerrallaan vain yksi henkilö. Vaunujen kanssa noustaan sisään auton keski- tai takaovesta. Sisään noustessa lapsen ei tarvitse olla vaunuissa tai rattaissa. Lastenvaunujen ja –rattaiden paikka on autossa keski- tai takasillalla, mutta lapsi ja vaunujen työntäjä voivat mennä istumaan myös penkeille. Lastenvaunuetuus ei koske lasta kantoliinassa, pulkassa tms. kuljettavia.

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaosto päätti kokeilun aloittamisesta tänään.

Myös pyörätuolilla kulkevat voivat vuoden 2016 alusta alkaen matkustaa maksutta kaupunkiliikenteen linja-autoissa. Etuus koskee sekä pyörätuolilla kulkevaa matkustajaa että hänen kanssaan matkustavaa saattajaa.

Avustajan tai saattajan matkan maksuttomuuden ehtona on, että hän kulkee mukana avustettavan koko joukkoliikennematkan, avustaa linja-autoon sisään tultaessa, pyörätuolia kiinnitettäessä sekä linja-autosta pois jäätäessä. Pyörätuolin kanssa voi matkustaa vain pyörätuolipaikoin varustetuissa autoissa, ja pyörätuolin kanssa tullaan sisään bussiin keski- tai takaovesta. Etuus ei koske rollaattorin kanssa matkustavia henkilöitä.