Kuhan alamitta nousee – kalastajat pelkäävät elinkeinonsa puolesta

Uuden kalastusasetuksen mukaan kuhan alamitta on ensi vuodesta alkaen 42 senttimetriä. Ammattikalastajille on kolmen vuoden siirtymäaika.

Kotimaa
Kuha uistelijan kourissa.
Yle

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina uuden kalastusasetuksen, joka vahvistaa uhanalaisten kalalajien ja -kantojen suojelua. Asetuksen kohta, jossa säädetään kuhille uudet alamitat, herättää ammattikalastajissa ristiriitaisia tunteita.

Yli puolet Suomen merialueilla ammattimaisesti kalastetusta kuhasta nostetaan Saaristomereltä. Täyspäiväisiä ammattikalastajia on viitisenkymmentä.

Saaristomeren kalastajat saavat jatkaa kuhan kalastusta kolmen vuoden siirtymäajan puitteissa edelleen 37 sentin mukaan. Sen jälkeen kuhien pitää olla 40 sentin mittaisia. Samat mitat ovat myös Pohjanlahdella.

Vaikka ammattilaisten kuhan alamitta on Saaristomerellä jatkossa siis kaksi senttiä vapaa-ajan kalastajia alempi, sekin on monien mielestä liikaa.

Kolme vuotta ja pillit pussiin

Turun edustalla, Kakskerran itäpäässä kuhaa verkoilla kalastava Vesa Vihinen sanoo suoraan, että kuhan alamitan nosto lopettaa hänen kalastuksensa siirtymäajan jälkeen.

– Kolme vuotta vielä jatketaan ja sitten lopetetaan.

Suomen Ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Olavi Sahlstén suhtautuu kuhamitan nostoon hieman positiivisemmin, sillä siirtymäaika oli sentään jonkinlainen kädenojennus ammattimiehille.

Kolme vuotta vielä jatketaan ja sitten lopetetaan.

Vesa Vihinen

– Siinä mielessä positiivinen signaali, että kolme vuotta ainakin pysytään kalastamaan, Olavi Sahlstén sanoo.

Kasvaako kuha?

Kuhan alamitan kasvattamisen taustalla on ajatus, että jatkossa kuhan keskikoko ja saaliit kasvaisivat, kun kalan annettaisiin kasvaa isommaksi.

Suuri osa kalastajista ei purematta niele asiaa.

– Ei tämä kalastusasetus tule muuttamaan millään tavalla kuhan kasvua. Se vain muuttaa sen, millä tavoin sitä voi hyödyntää. 30–50 prosenttia lähtee ansiosta eli kalastus käy kannattamattomaksii, Vesa Vihinen tyrmää asian.

Myös Olavi Sahlsten suhtautuu alamitan nostoon varauksella.

Toivottavasti nämä ennusteet pitävät paikkansa.

Olavi Sahlstén

– Toivottavasti nämä ennusteet pitävät paikkansa, että kun mittaa nostetaan, niin saaliit kasvavat.

Toisaalta Sahlstén ei oikeastaan usko näin käyvän.

– Eihän täällä ole enää kuin kourallinen ammattikalastajia jäljellä, ja pyynti on vähentynyt. Senhän olisi jo nyt pitänyt sen kuhan kasvaa, kun pyynti on vähentynyt huomattavasti, Sahlstén ihmettelee.

Kyllä se kasvaa

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Outi Heikinheimo sanoo, että kalastajien pelko saaliiden pienenemisestä alamitan nostamisen jälkeen on turhaa. Käy nimittäin päinvastoin.

Heikinheimon mukaan kuhan alamitan nosto tulee nostamaan saaliiden määrää. Asia on selvitetty tieteellisesti.

Kalastajista tuntuu, että kuha ei kasva isoksi. Se taas johtuu siitä, että ne kalastetaan heti pois kun ne täyttävät nykyisen alamitan.

Outi Heikinheimo

– Se perustuu matemaattiseen mallinnukseen. Se on helppo laskea, kun tiedetään kuhan kasvunopeus ja kalastuskuolevuus. Voidaan ihan laskea, miten eri vaihtoehdoilla saalistuotto muuttuu, Outi Heikinheimo selittää.

Heikinheimon mukaan jatkossa kalastajien verkkoihin ja vieheisiin tulee tarttuman entistä isompia kuhia.

– Kalastajista tuntuu, että kuha ei kasva isoksi, mutta se johtuu siitä, että ne kalastetaan heti pois kun ne täyttävät nykyisen alamitan. Siksi ei isoja kuhia ole paljon näkynyt.