Amazonin sademetsän tuhoaminen on lisääntynyt tänä vuonna

Voimakkainta kasvu on ollut Mato Grosson alueella, jossa on runsaasti maa- ja karjataloutta, jotka molemmat lisäävät paineita puunkorjuuseen.

Ulkomaat
Hakkuualue sademetsässä Brasilian Amazonasin alueella.
Marcelo Sayao / EPA

Maailman suurimman ehjän sademetsäalueen, Brasilian Amazonin tuhoaminen on kasvanut tänä vuonna. Ilmakuvien perusteella sademetsäalueen tuhoutuminen olisi laajentunut noin kuudenneksella eli 16 prosenttia tänä vuonna.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tilanne on yllättänyt Brasilian viranomaiset. Brasilian hallitus on pyrkinyt taistelemaan sademetsän tuhoutumista vastaan lainsäädännöllä ja valvomalla laittomia hakkuita.

Ympäristöministeri Izabella Teixeira on kutsunut alueen kuvernöörit keskustelemaan metsäkadon syistä. Teixeira pyytää heiltä selvitystä siitä, miksi metsäkato on lisääntynyt.

Voimakkainta kasvu on ollut Mato Grosson alueella, jossa on runsaasti maa- ja karjataloutta, jotka molemmat lisäävät paineita puunkorjuuseen.

Vaikka tänä vuonna raivattu metsäalue on pienempi kuin aiempina vuosina, suunnan muutos on silti huolestuttava. Amazon on maailman jättiläismäinen hiilinielu, mutta myös monimuotoisuudessaan rikas. Siellä elää ja kasvaa lukemattomia lajeja, joita ei ole vielä edes tutkittu.

Metsäkadon suurentuminen on kiusallinen asia Brasilian hallitukselle, kun eri maiden edustajat kokoontuvat Pariisiin keskustellakseen uudesta maailmanlaajuinen ilmastosopimuksesta kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Ympäristöjärjestöt ovat erittäin kriittisiä alueen tuhoutumisesta. Brasilian hallitus käyttää poliisivoimia laittoman puunkorjuun estämiseksi, mutta ympäristöjärjestöjen mielestä nykyiset toimet eivät riitä vaan torjuntatoimia tarvitaan enemmän.

Brasilia aloitti sademetsäalueen seurannan vuonna 2004. Tuolloin metsää tuhoutui lähes 30 000 neliökilometriä vuodessa.

Lähteet: Reuters