Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa

Torstaina Raja-Jooseppiin tuli 16 turvapaikanhakijaa. Vuoden aikana pohjoisen itärajan yli on tullut 200 ihmistä.

Kotimaa
Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa.
Vesa Toppari / Yle

Kuusitoista ihmistä haki eilen turvapaikkaa Inarin Raja-Joosepista. Venäjän kautta tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut syksyn aikana tasaisesti. Kaikkiaan Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen kautta on tullut noin 200 ihmistä, joista neljäsosa saapui viime viikolla. Edellisviikolla tulijoita oli 33.

Tulijoiden joukossa on irakilaisten ja afganistanilaisten lisäksi myös esimerkiksi nepalilaisia, marokkolaisia ja guinealaisia. Monet itärajan yli tulleet ovat asuneet vuosia Venäjällä ja joillakin on tuore karkotuspäätös Venäjän viranomaisilta.

Ruotsin ja Norjan kiristyvän rajavalvonnan arvioidaan mahdollisesti lisäävän tulijoiden määrää. Venäjältä Norjaan on tullut useita tuhansia turvapaikanhakijoita Storskogin raja-aseman kautta. Toisen järjestelykeskuksen perustamiseen itärajan läheisyyteen on varauduttu, mikäli tulijamäärät merkittävästi kasvavat. Toistaiseksi Venäjältä tulleet on rekisteröity raja-asemalla tai kuljetettu Tornion järjestelykeskukseen rekisteröitäväksi.