Venäjän kostotoimet alkoivat: ratsioita turkkilaisyrityksiin, matkailijoita karkotetaan

Venäjän ja Turkin välit ovat jäätymispisteessä venäläisen lentokoneen alasampumisen takia. Venäjän viranomaiset kohtelevat ankarasti turkkilaisia yrityksiä, mutta samalla kärsii myös Venäjän talous.

Ulkomaat
Ihmisiä Turkin vastaisessa mielenosoituksessa Turkin suurlähetystön edessä Moskovassa keskiviikkona.
Ihmisiä Turkin vastaisessa mielenosoituksessa Turkin suurlähetystön edessä Moskovassa keskiviikkona.Kirill Kudryavtsev / AFP

Venäjän viranomaiset ovat käynnistäneet Turkkiin kohdistuvat painostustoimet. Tiedotusvälineet kertovat turkkilaisiin yrityksiin kohdistuneista poliisiratsioista ja rajanylityksen vaikeutumisesta.

Uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut useita Turkin Venäjän-kaupan asiantuntijoita. Heidän mukaansa Venäjän viranomaiset aloittivat eilen torstaina ratsiat mm. Venäjällä toimivissa rakennusyrityksissä.

Eräät yritykset ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa, koska rakennusmääräysten rikkomisesta on helppo löytää todisteita.

Turkista Venäjälle yrittäviä matkailijoita on pysäytetty rajalle, kertoo venäläinen RBC-televisiokanava. Maiden välillä on kuitenkin ollut jo usean vuoden ajan viisumivapaus.

Suurissa vaikeuksissa on myös rekkaliikenne. Kaikki rekat tarkastetaan erittäin tarkasti.

– He laskevat tuotteet, punnitsevat ne, ja käyttävät kaikki keinot, jotta voisivat saada [rekat] odottamaan tai käännyttääkseen ne, sanoi al-Jazeeran haastattelema nimettömänä pysyttelevä liikemies.

Viisumin puuttumisesta putkareissu

Ankarimman kohtelun kohteeksi on joutunut 39 turkkilaisen liikemiehen ryhmä, joka aikoi osallistua Krasnodarissa pidettävään maatalousnäyttelyyn. Miehet pidätettiin, koska heillä ei ollut liikematkaviisumia. He joutuivat viettämään vuorokauden putkassa ennen kuin heidät päätettiin karkottaa.

Turkkilaiset analyytikot ihmettelevät Venäjän toimintaa. Tuonnin vaikeuttaminen haittaa pahoin myös venäläisiä yrityksia, jotka mm. tuovat koneita ja varaosia Turkista, sanoo Istanbulin teollisuuskamarin varapuheenjohtaja Adnan Dalgakiran turkkilaisessa Today's Zaman -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Moskova on myös muuttanut Turkkia koskevaa matkustusohjettaan. Kansalaisia varoitetaan matkustamasta Turkkiin terrorismivaaran takia. Venäjän liittovaltion matkailuviranomainen on ilmoittanut Venäjän katkaisevan matkailuyhteistyön Turkin kanssa.