Työmarkkinajohtajat uskovat yhä ratkaisuun – "Ehdottomasti tämän vuoden puolella"

EK:n Jyri Häkämies sanoo, että yhteiskuntasopimuksesta pitää syntyä ratkaisu tämän vuoden puolella. SAK:n Lauri Lylyn mukaan arvio aikataulusta on "aika hyvä".

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Ylen Aamu-tv:ssä perjantaina.
Auto- ja kuljetusalan liitto AKT kertoi torstaina, ettei se ole mukana yhteiskuntasopimuksessa. Miten sopimukselle nyt käy, muun muassa siitä aamu-tv:ssä keskustelivat Jyri Häkämies EK:sta, Antti Palola STTK:stä sekä Lauri Lyly SAK:sta.

Työmarkkinajohtajat uskovat, että neuvotteluissa vaihtoehdosta hallituksen pakkolaeille on yhä mahdollista löytää ratkaisu.

Tilanne kiristyi, kun EK ilmoitti keskiviikkona lopettavansa yhteisen sopimisen perinteen, eikä tee enää keskitettyjä tuloratkaisuja ensi toukokuusta  lähtien. Loppusuoralla olevat yhteiskuntasopimusneuvottelut työnantajajärjestö lupasi käydä loppuun saakka.

Tämä oli liikaa Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitolle, joka suhtautui alunperinkin nihkeästi yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. AKT sanoutui torstaina irti keskusjärjestöjen neuvotteluista.

– On myönnettävä, että tulosta ei vielä ole, mutta minusta se on vielä saavutettavissa, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies perjantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola uskoi, että ratkaisu on yhä mahdollinen.

– Sen jälkeen itse kukin osapuoli arvioi omassa piirissään onko se mahdollista hyväksyä.

Neuvotteluissa syntynyt "takarajojen paukkumisen ennätys"

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi, että keskusjärjestö pui neuvottelujen jatkoa sunnuntaina kello 17.

– Meillä on 21 jäsenliittoa ja sunnuntai-iltana työvaliokunnan kokous, jossa arvioimme neuvottelutilannetta ja sen pohjalta jatkamme eteenpäin, hän sanoi.

Hän korosti, että paras tapa edetä on katsoa pääsevätkö osapuolet tulokseen, ja arvioida sitten sitä. Häkämies edellyttää, että keskusjärjestöillä täytyy olla kaikkien liittojen tuki takanaan, myös lakkoherkän AKT:n.

– Odotamme, että neuvottelut jatkuvat maanantaina, ja SAK:n kokouksen jälkeen kuulemme ovatko kaikki liitot neuvottelujen takana, Häkämies jatkoi.

Häkämies sanoo, että yhteiskuntasopimuksesta pitää ehdottomasti syntyä ratkaisu tämän vuoden puolella. Lyly sanoi, että Häkämiehen arvio aikataulusta oli "aika hyvä".

– Tässä on tullut kaikkien takarajojen paukkumisen ennätys, sanoi STTK:n Palola.

AKT: Emme lähde sopimukseen, joka ei ole tasapainoinen

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen puolestaan toisti Yle Radio 1:n Ykkösaamussa liiton kannan siitä, ettei se ole mukana sellaisessa yhteiskuntasopimuksessa, joka ei ole tasapainoinen eli jossa maksajana ovat vain palkansaajat.

Piirainen muistutti, että AKT on tehnyt kantansa selväksi jo viime kesänä ja se on ollut muun muassa SAK:n Lylyn tiedossa.

– Tässä täytyy muistaa asioiden oikea perä eli ensinnäkin se, mistä tämä yhteiskuntasopimuskeskustelu on lähtenyt liikkeelle, Piirainen sanoi. Hänen mukaansa se sai alkunsa keskustapuolueen vaaliohjelmasta ja siitä, että työntekijöiden palkkoja tulisi leikata viidellä prosentilla.

Keskustelua pakkolaeista Piirainen piti ennenaikaisena. Hän totesi, että pakkolakien juridinen puoli on vähintäänkin kyseenalainen.

– Meillä on olemassa sellaisia selvityksiä, joissa on todettu esimerkiksi Euroopan unionin toimesta, että tällaisia pakkolakiesityksiä ei voi viedä kansallisesti eteenpäin.