Postin työtaistelussa yllätyskäänne: osa jakajista palasi töihin Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Vaasassa

Osa postinjakajista palasi töihin tänään Kokkolassa, Vaasassa ja Pietarsaaressa torstaisen ulosmarssin jälkeen. Työnantaja ilmoitti yllättäen torstaina iltapäivällä, että postia riittääkin jaettavaksi asti. Vielä päivällä työnantajan näkemys oli, että lakon vuoksi jaettavaa ei ole ja kaikilta pidätetään päivän palkka.

Kotimaa
Kuvassa postinjakaja liukkaalla kadulla.
Anssi Leppänen / Yle

PAU:n Rannikko-Pohjanmaan pääluottamusmiehelle Kaj Johanssonille työnantajan ilmoitus tuli yllätyksenä.

– Hyvä kun työntekijät ehtivät kotiin, niin osalle tuli tekstiviesti ja osalle soitto, että töitä olisi perjantaina tarjolla. Tilanne oli siis muuttunut, kertoo Johansson.

Silti aivan kaikki työntekijät eivät töihin palaa. Kokkolassa kolmisenkymmentä jakajaa palasi aamulla töihin. Siellä lähes kaikki reitit saadaan jaettua. Pietarsaaressa 11 työntekijää palasi työpaikalle, eli vajaa puolet reiteistä jaetaan. Vaasassa alle puolet postireiteistä voidaan hoitaa noin 30 jakajan voimin.

– Pääosin jaossa on perjantaina kirjeitä ja mainoksia. Ja palkkaa maksetaan, vahvistaa pääluottamusmies Johansson.

Kotiin jääneitä postilaisia ei pidä pääluottamusmiehen mielestä rankaista.

– Mitään ylimääräistä sanktiota siitä ei kuulu tulla. Työnantaja ilmoitti perjantaina, ettei töitä ole tarjolla, joten ei ihmisten voi olettaa päivystävän puhelin kourassa töihin kutsua, sanoo Kaj Johansson.

Lähes parisataa postilaista marssi ulos torstaina Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Vaasassa vastalauseena työnantajan ilmoitukselle palkan pidätyksestä.Työnantajan mielestä ulosmarssi oli laiton.

Postin valtakunnallisen työriidan osapuolet tapasivat torstaina valtakunnansovittelijan johdolla, mutta edistymistä ei tapahtunut. Lakot Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa päättyivät torstaina. Kuitenkin Seinäjoen postikeskuksen lakko jatkuu vielä perjantain päivän.

Sovittelua jatketaan perjantaina puoli yhdeltätoista. Mikäli sopua ei synny, lakko jatkuu muun muassa Seinäjoella maanantaina ja keskiviikkona Kokkolassa ja Ylivieskassa.