Näkökulma: Toiveikkuutta ilmastossa kun sirkus saapuu Pariisiin

Maailma kokoontuu tänään Pariisiin pohtimaan, miten tulevaisuutemme suojattaisiin ilmastonmuutoksen pahimmilta uhkakuvilta. Ilmastoneuvotteluita 80-luvulta seurannut ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen arvioi, että koskaan ei ole oltu näin lähellä onnistumista.

Ulkomaat
Jaana Kanninen
Jyrki Valkama / Yle

Kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja on käyty YK:n johdolla yli kaksi vuosikymmentä. Näihin vuosiin mahtuu monenmoista sirkusta ja teatteria, täydellisiä epäonnistumisia, pieniä edistysaskelia ja kaikkea siltä väliltä.

Muistan kuusi vuotta sitten, millainen hypetys oli vallalla ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta. Koko maailma oli varma, että nyt onnistuttaisiin eikä mikään voisi mennä pieleen!

Ennätykselliset 115 valtionpäämiestä saapui todistamaan odotettua onnistumista, jollei sitten suorastaan itse neuvottelemaan uuden kattavan ilmastosopimuksen. Joukossa oli Yhdysvaltain uusi presidentti Barack Obama, joka oli juuri saanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Toisin kävi. Kööpenhaminan kokous loppui täydelliseen kaaokseen. Kaksi päivää kokouksen päättymisajankohdan jälkeen ulos tuli heikko julistus, jossa toivottiin kaikkea hyvää koko maailmalle. Ei auttanut maailman suurten johtajien läsnäolo! Eivät auttaneet käytävillä nukutut lyhyet tirsat pitkien neuvottelurupeamien välillä. Eikä auttanut Barack Obama.

Kööpenhaminastajäi pahemmanlaatuinen krapula, niin minulle kuin monelle muullekin. Ei tehnyt mieli useampaan vuoteen tietää mitään ilmastonmuutoksesta.

Nyt ilmastonmuutos on kaikkien huulilla

Nyt eletään uutta aikaa, ja paljon on tapahtunut tiellä Kööpenhaminasta Pariisiin. Ilmastonmuutos on edennyt kuuden vuoden verran, ja tiede on osoittanut entistä varmemmin, miksi ilmasto lämpenee ja minkälaisia uhkia se luo ihmiskunnalle.

Nyt ilmastonmuutos on kaikkien huulilla. Siitä puhuu paavi, ja siitä puhuvat bisnesjohtajat. Yleinen tahtotila pahimpien uhkakuvien välttämiseksi roikkuu ilmassa.

Pariisista haetaan oikeudellisesti sitovaa ilmastosopimusta, joka rajaisi ilmakehän lämpenemisen kahteen asteeseen. Tällä kertaa maailman johtajat on kutsuttu antamaan neuvotteluille potkua jo avajaisiin eikä viimeisten öiden valvojaisiin. Heitä on ilmoittautunut ennätysmäärä: noin 150.

Kokouksen suosiota eivät heikentäneet Pariisissa vain kaksi viikkoa aiemmin tapahtuneet hirvittävät terroristi-iskut. Ehkä ne jopa vahvistivat yhteisöllisyydentunnetta, sillä yksikään ilmastokokoukseen ilmoittautuneista valtionpäämiehistä ei peruuttanut osallistumistaan.

Helppoa tämä ei tule olemaan tälläkään kertaa

Kukaan ei odota mitään hokkuspokkustemppua Pariisista. Sen osoittaa jo se, että valtioiden etukäteen antamat päästöjen leikkauslupaukset eivät ole viemässä tulevaisuutta kahden asteen tielle. Jos ne kaikki toteutuvat, ilmakehä lämpenee lähes kolme astetta. Ja se on aivan liikaa.

Helppoa tämä ei tule olemaan tälläkään kertaa, niin suuret ovat historialliset kaunat ja katkeruudet kehittyneen maailman ja köyhyyttä vastaan kamppailevien kehitysmaiden välillä. Monta erimielisyyttä on sovitettava ennen kuin Pariisista tullaan ulos konsensustuloksen kanssa. Monta yötä on valvottava, monta sirkusnäytöstä on vielä katsottava.

Mutta Pariisin yllä roikkuvat nyt kaikki onnistumisen mahdollisuudet. Pariisin joulukuusta voi hyvinkin tulla virstanpylväs tai aukeava ovi kohti maailmaa, joka yhdessä taistelee globaaleja uhkia vastaan. Niistä ehkä suurin on ilmastonmuutos.

Mutta ei nyt kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa, vaan katsotaan koko sirkus loppuun asti.