Paavi Kenian slummissa: rikkaiden tuhlaava elämäntapa sortaa köyhiä

Paavi Franciscus on puhunut tuhansille ihmisille köyhässä slummissa. Hän tuomitsi jyrkästi rikkaiden ahneuden, joka jättää köyhän enemmistön heitteille. Paavin Afrikan-matkan tärkeitä aiheita ovat myös ilmastonsuojelu sekä kristittyjen ja muslimien kiistojen liennyttäminen.

ilmasto
Paavi Franciscus saapumassa messuun Kangemin slummissa, Nairobissa perjantaina.
Paavi Franciscus saapumassa messuun Kangemin slummissa, Nairobissa perjantaina.Dai Kurokawa / EPA

Paavi Franciscus on Afrikan-kiertomatkansa aikana puhunut Kangemin suurella slummialueella Nairobin laitamilla. Paikalle kokoontuneet kymmenent tuhannet ihmiset ottivat "paavimobiililla" paikalle saapuneen kirkonmiehen innostuneesti vastaan.

Paavi keskittyi puheessaan eriarvoisuuteen, joka on syntynyt, kun rikas vähemmistö riistää väestön köyhää enemmistöä. Hän kiinnitti huomiota peruspalveluiden ja infrastruktuurin, kuten viemäröinnin, sähköistyksen, koulujen, sairaaloiden ja tieverkoston heikkoon tilaan.

– Nämä puutteet johtuvat valtaan ja rikkauksiin takertuvasta vähemmistöstä, joka tuhlaa itsekkäästi samaan aikaan, kun kasvava enemmistö joutuu pakenemaan hylättyihin, saastaisiin ja ränsistyneisiin periferioihin, hän puhui.

– Olen täällä, koska haluan teidän tietävän, etten ole välinpitämätön teidän toiveidenne ja unelmienne, teidän surujenne ja ongelmienne suhteen. Olen tietoinen vaikeuksista, joita koette päivittäin. Miksi sitten en tuomitsisi sitä epäoikeudenmukaisuutta, josta kärsitte, hän jatkoi.

Paavin mukaan tiettyjä maita painostetaan omaksumaan "tuhlaamisen kulttuuri". Paavin mielestä tämä on uudenlaista kolonialismia.

Vatikaanin johtaja ylisti myös naisia, jotka vaikeissa oloissa puolustavat poikiaan ja tyttäriään rikolliseen toimintaan liittyviltä uhilta.

Paavin pääaiheet: ilmasto ja uskontokuntien liennyttäminen

Paavi Franciscus käy Afrikan-matkallaan Kenian ohella myös Ugandassa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Ennen siirtymistään Ugandaan paavi tapasi Keniassa eri uskontokuntien edustajia. Keniassa on tapahtunut viime vuosina paljon ääriliikkeiden tekemiä väkivallantekoja.

Franciscus painotti, että mikään väkivalta Jumalan nimessä ei ole oikeutettua.

Paavi kannustaa Afrikan maita osallistumaan maailmanlaajuiseen työhön ilmastonmuutoksen estämiseksi. Jo kesällä hän lähetti seurakuntiin kiertokirjeen, jossa painotti maapallon ilmaston ja luonnon hyväksi tehtävän työn tärkeyttä.

Nairobissakin hän on puhunut sen puolesta, että Afrikan maat luopuisivat fossiilisen energian käytöstä. Hän toivoo myös Kongon sademetsän, maailman toiseksi suurimman sademetsäalueen suojelua, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi paavi otti kantaa salametsästyksen ja laittoman kaivostoiminnan lopettamiseksi.

Paavi Franciscus on ottanut nimensä Franciscus Assisilaisen, luonnonsuojelun suojeluspyhimyksen mukaan.