1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Luovan alan freelancereista yrittäjiä? Näyttelijäliitto: Johtaisi katastrofiin

Työttömyysturvalakia ollaan muuttamassa pika-aikataululla. Lakiesityksessä free-näyttelijät ja muut vapaat luovan alan työläiset tulkittaisiin jatkossa yrittäjiksi. Näyttelijäliiton mukaan seurauksena olisi katastrofi.

Kulttuuri
Teatterin tyhjä katsomo
Jyrki Valkama / Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsiteltävänä oleva lakiesitys tuli täytenä yllätyksenä Näyttelijäliitolle. Ylen Ajantasa-ohjelman haastattelema Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko ihmettelee, miksei heitä kuultu lain valmistelussa.

Lakimuutos johtaisi Kuusikon mukaan siihen, että yrittäjänä näyttelijä menettäisi mahdollisuuden työttömyysturvaan ja jäisi sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Laki lisäisi Kuusikon mukaan myös työttömyyttä: työttömän näyttelijän ei kannattaisi ottaa lyhyitä keikkoja vastaan, koska hänet tulkittaisiin yrittäjäksi ja hän putoaisi pois työttömyyskorvauksen piiristä.

Käytännössä näyttelijöiden on Kuusikon mukaan mahdotonta toimia yrittäjinä, koska työ on keikkaluonteista, eikä verottaja hyväksy sitä yritystoiminnaksi.

Näyttelijöiden ohella lakimuutos koskisi lähes kaikkia luovalla alalla työskenteleviä, muun muassa muusikoita, tanssijoita, sirkuslaisia ja ohjaajia.

Muutos koskisi myös free-toimittajia

Lakimuutos koskisi myös freelancer-toimittajia. Journalistiliiton mukaan muutoksessa on sekä myönteistä että kielteistä. Osa free-toimittajista pääsisi palkansaajiin rinnastettavan yrittäjän asemaan, jolloin heidän työttömyysturvansa paranisi nykyisestä. Muiden osana olisi näyttelijöiden kaltainen uhka työttömyysturvan menetyksestä.

Lain on määrä astua voimaan pikavauhtia eli heti ensi vuoden alusta. Toiminnanjohtaja Elina Kuusikon mukaan Näyttelijäliitto ja muut luovan alan etujärjestöt koettavat vielä vaikuttaa kansanedustajiin, jotta lakia muutettaisiin. Kuusikko aikoo myös olla yhteydessä lain esittelevään sosiaali- ja terveysministeriin Hanna Mäntylään.

Kuusikko arvelee, että luovaa alaa koskeva lakiesitys on päätynyt isompaan lakipakettiin vahingossa ja toivoo, että sitä ehdittäisiin vielä muuttaa.