Tulli lisää verovalvontaa – tähtäimessä alkoholin verkkokauppa

Alkoholin verkkokaupan väärinkäytökset voivat johtaa vuosittain jopa kymmenen miljoonan euron laskennallisiin veromenetyksiin, arvioi Tulli.

Kotimaa
Anonyymeja pikkupulloja.
Yle

Tulli aikoo lisätä verovalvontaa alkoholin verkkokaupan väärinkäytösten suitsimiseksi.

Tulli laskee, että verkkokaupan väärinkäytösten avulla jätetään maksamatta vuosittain jopa kymmenen miljoonan euron verot. Tulli perustelee arviotaan alkoholilähetysten määrillä ja lähetysten sisällöillä.

Nyt on tarkoitus olla yhteydessä Suomeen verkkokauppaa tekeviin yrityksiin. Samalla yrityksiä kehotetaan selvittämään mihin toimiin ne ryhtyvät määrättyjen maksujen hoitamiseksi.

Tullin mukaan valtaosa etämyyjistä ei nyt huolehdi maksuista.

– Valtaosa etämyyjistä ei niin tee. Pieni osa huolehtii kaikista lain vaatimista maksuista, huomauttaa tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti.

Alkoholin tilaaminen verkkokaupasta yksityiskäyttöön on sallittua tietyin edellytyksin. Tilaajan pitää varmistaa se, kenen pitää maksaa tuotavista juomista verot. Maksaja taas riippuu siitä, kuinka kuljetus järjestetään.

Tullin aiemmin tekemien selvitysten mukaan valtaosassa etämyynnistä alkoholiveroja ei ole maksettu valmisteverolainsäädännön mukaisesti.

Alkoholin tuontijärjestelmä voi periaatteessa muuttua, jos oikeus Suomessa päättää, että vähittäismyyntijärjestelmä on syrjivä, eikä aidosti perustu kansanterveyden suojeluun. Oikeuden selvitystehtävä perustuu EU:n tuomioistuimen ns. Visnapuu-jutun ennakkoratkaisuun.