1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Suomalaisesta koulusurman suunnittelijasta kertovan elokuvan ohjaaja: Koulukiusaaminen pitäisi kriminalisoida

Dokumenttielokuva Valkoinen raivo kertoo koulusurmia suunnitelleesta miehestä, joka sanoo kokeneensa pitkäaikaista koulukiusaamista. Dokumentin ohjaajan Arto Halosen mielestä opettajien tehtävä olisi puuttua kiusaamiseen tiukemmin.

mies pesäpallomailan kanssa
Tähtihetkessä keskusteltiin Valkoinen raivo -dokumentista, joka kertoo joukkosurmaa suunnitelleen miehen tarinan.

Mies hakkaa halkoja, mutta kuvittelee katkovansa ihmisten päitä poikki. Näin joukkomurhia suunnittelut mies purkaa stressiä ja epäoikeudenmukaisia kokemuksia nykyään.

Henkilöllisyydeltään suojeltu ”Lauri” on päähenkilö Arto Halosen dokumenttielokuvassa Valkoinen raivo. Elokuvassa Lauri kertoo tarinansa omalla äänellään, mutta ei esiinny kuvissa.

Mies kertoo olleensa koulukiusattu lähes koko opiskeluaikansa. Lauri suunnitteli koulusurmia sekä teini-ikäisenä että yliopisto-opiskelujensa aikana. Hän hankki aseita ja perehtyi niiden käyttöön.

Lauri haki kuitenkin ammattiapua eikä toteuttanut suunnitelmiaan. Nykyään hän tutkii aggressioita, väkivaltaa ja joukkosurmia.

Laurin teorian mukaan on olemassa kahdenlaista raivoa. Musta raivo on impulsiivista raivoa, joka voi johtaa äkkipikaistuksissa tehtyihin väkivallantekoihin. Valkoinen raivo tarkoittaa puolestaan pitkäaikaisia patoumia, joiden kautta ihminen muuttuu kylmäksi ja analyyttiseksi. Valkoinen raivo voi johtaa joukkomurhiin.

Ensitapaaminen jännitti

Elokuvaohjaaja Arto Halonen löysi Laurin tarinan Kauhajoen koulusurmien jälkeen ilmestyneen Suomen kuvalehden artikkelin kautta.

– Se vain pysäytti. Ymmärsin, että nyt puhuu ihminen, joka tietää ja ymmärtää paljon tästä asiasta. Asialle voisi tehdä jotakin. Mietin ja haudoin aihetta monta vuotta, että olenko valmis tähän juttuun, sanoo Halonen Ylen aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa.

Ensitapaaminen järjestyi pitkien puhelinkeskusteluiden jälkeen.

– Se oli jännittävää tietäen hänen historiansa ja tarinansa. Olimme kuitenkin käyneet puhelimessa ummet ja lammet läpi hänen maailmaansa, mutta myös minun maailmaani. Se oli vuorovaikutusta. Näkeminen oli iso juttu molemmille, sen aisti siinä tilanteessa, sanoo Halonen.

Arto Halonen Kuva: Yle

Opettajille enemmän painetta puuttua koulukiusaamiseen

Halonen on itsekin ollut koulukiusattu, joten hän koki pystyvänsä samastumaan ja ymmärtämään Laurin taustaa. Elokuvaohjaaja halusi tarttua kiusaamisen syihin ja ytimeen. Halosen mielestä kiusaamisesta puhutaan yhä pintatasolla.

– Koko ajan hoidetaan haavaa. Sanotaan, että ei saa kiusata. Tietysti pitää olla nollatoleranssi, mutta mielestäni pitää mennä myös syihin ja peilata yhteiskuntaa. Epätasa-arvoisuus kopioituu väistämättä käyttäytymiseen koulumaailmassa.

– Koulukiusaamista ja väkivaltaa ei ole kuitenkaan kriminalisoitu. Opettajilla pitäisi laittaa enemmän paineita. Heidän pitäisi ottaa tiukempi ote ja puuttua entistä voimakkaammin kiusaamiseen.

Halosen mielestä ei ole yksinkertaista vastausta siihen, kenestä tulee koulusurmaaja ja joukkomurhaaja.

– Mielestäni ihmiset ovat hyvin erilaisia. Lauri sanoo, että joku ei traumatisoidu, toinen taas ahdistuu ja voi masentua. Kolmas voi kehittää valkoisen raivon kanavan itselleen. On vaikea sanoa, kuka se meistä on.

Elokuvan päähenkilö Lauri käsittelee yhä väkivaltaisia tunteita ja fantasioita.

– Lauri kokee, että surmaaja elää aina hänessä, mutta hän voi hallita sen. Hän on auttanut elämäntehtävänään muita, syvyydestä voi nousta toisten auttajaksi, sanoo Halonen.