Vantaan yrityshautomossa tehdään suihkuvedestä juomakelpoista

Kuukauden toimineessa Vantaan Turbiini-yrityshautomossa toimii jo seitsemän yritystiimiä. Yksi näistä tiimeistä tähyää kansainvälisille markkinoille veden puhdistamisella. Joukkoon ovat tervetulleita myös ei-vantaalaiset, kunhan firma pistetään pystyyn kaupungissa.

Kotimaa
Kuvassa pesuhuoneen suihkutila
Kia-Frega Prepula / Yle

Vantaa sai viimeisenä pääkaupunkiseudun suurena kaupunkina itselleen aloittelevia yrityksiä auttavan yrityshautomon.

Technopoliksen tiloissa, Lentoasemantiellä, toimiva yrityskiihdyttämö Turbiini tarjoaa tiloja, neuvontaa ja kontaktiapua aloitteleville yrityksille. Reilu kuukausi sitten toimintansa aloittaneessa Turbiinissa kehittelee liikeideoitaan jo seitsemän innokasta yritystiimiä.

– Olemme päässeet alkuun todella hyvin ja kiinnostusta Turbiinia kohtaan on ollut mukavasti, kertoo Vantaan elinkeinojohtaja Jose Valanta.

Valannan mukaan tällä hetkellä Turbiinissä kehitellään muun muassa tietokoneohjelmistoja, pelejä, pienkopteritekniikkaa sekä vedenpuhdistusta.

Suihkuvedestä juotavaa kierrättämällä

Turbiinin ehkä kovimmassa pyörteessä on tällä hetkellä Showerloop-niminen yritystiimi. Se kehittää vedenpuhdistusmenetelmää, jolla pystytään kierrättämään suihkuvettä.

– Kehitteillä olevalla systeemillä pystytään vesi kierrättämään yli 90 prosenttisesti ja siitä tulee puhdistusprosessissa jopa juomakelpoista. Tämä systeemi on tarkoitettu joka talouden välineeksi, jolla säästetään vettä, kertoo keksijä ja Showerloop-tiimin vetäjä Jason Selvarajan.

Tiimin keksintö mahtuu ohueen noin 80cmx30cm "seinäboksiin" eli se on periaatteessa mahdollista asentaa jokaiseen kylpyhuoneeseen, valottaa kansainvälisille markkinoille tähyävää tuotetta keksijä Jason Selvarajan.

– Me yritämme saada tuotteemme tuotantoon jo ensi vuoden alkupuolella. Sen hinta tulee olemaan jotain 1 500 euron luokkaa. Se kestää siinä, missä suihkukin, jos muistaa vaihtaa suodattimia, käytöstä riippuen, vuoden parin välein.

Tähän mennessä Showerloopin vedenpuhdistajaa on käyty esittelemässä jo Pariisissa, Frankfurtissa, Budapestissa ja Barcelonassa. Ensi viikolla vedenpuhdistaja on esillä Las Vegasissa Yhdysvalloissa.

"Onnenpotku päästä Turbiiniin"

– Meille oli onnenpotku päästä tänne Turbiiniin. Mut oli just heitetty ulos autotallista, jossa tätä keksintöä kehiteltiin ja uhkasi tulla tilanne, että homma jää kesken, kertoo Jason Selvarajan.

Selvarajan mukaan tiimi on saanut myös paljon markkinointiin liittyvää apua keksinnölle Turbiiinista.

– Tällaisessa vaiheessa, kun keksintöä vielä kehitellään on mukavaa, kun saa muihin asioihin apua ja pystyy itse keskittymään sen keksinnön kehittämiseen toimivaksi, sanoo keksijä Jason Selvarajan.

Turbiini ei ole tarkoitettu ainoastaan vantaalaisille aloitteleville yrityksille, vaan se auttaa myös sellaisia tiimejä, jotka ovat valmiita panemaan yrityksensä pystyyn Vantaalla.

– Meillä ei ole täällä ikä- eikä paikkakuntarajoja. Ainoa ehto on, että kyseessä on aloitteleva yritys. Jos tänne vaikka ottaa yhteyttä, hyvän idean omaava, keksijä Rovaniemeltä ja haluaa tulla jalostamaan keksintönsä tänne, niin tervetuloa, toivottaa Turbiinin projektipäällikkö Tiina Vuorio.

Kaiken kaikkiaan Turbiinissa on tilaa parillekymmenelle yritystiimille.

– Turbiini tarjoa tiimeille tilojen lisäksi apua rahoituksen hankkimisessa, yrityskontaktien luomisessa, tuotteen kaupallistamisessa sekä monissa muissa asioissa, joita aloittelevan yrityksen eteen tulee. Yritystä ei tarvitse välttämättä rekisteröidä ennen kuin Turbiiniin tulee, riittää hyvä idea, sanoo projektipäällikkö Tiina Vuorio yrityskiihdyttämö Turbiinista.

Pääkaupunkiseudulla on neljä yrityshautomoa: Vantaan Turbiini, Espoon Spinno sekä Helsingin Newco ja Aalto-yliopiston Aalto Start-up Center.