Omenoiden pintaan lisätään paksu kerros vahaa: ”Näitä en pistäisi suuhuni”

Helakanpunaisen jouluomenan haukkaaminen ei ehkä houkuta siinä vaiheessa, kun omenan pinta muuttuu kalpean valkoiseksi. Myyjän mukaan omenoiden pinnalle lisätään yleisesti vahaa, joka voi muuttaa väriään. Hedelmänviljelyn asiantuntija ei tällaisia omenoita suuhunsa laittaisi.

Kotimaa
vahapintaisia omenoita
Katja Halinen / Yle

Ylen toimittaja osti punaisia jouluomenoita Lidlistä tällä viikolla. Hän huomasi kaksi päivää myöhemmin, että niiden pintaan oli ilmestynyt epäilyttävältä näyttävä valkoinen kerros. Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Hannu Salo katsoi omenoista otettuja kuvia hämmentyneenä.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa. Ulkomaisten omenoiden pintaan lisätään kyllä vahaa niiden säilyvyyden lisäämiseksi, mutta ei niiden tuolta pitäisi näyttää. Tällaisia omenoita en pistäisi suuhuni, Salo toteaa.

"Vaha on täysin syömäkelpoista"

Lidlin laadunvalvonta selvitti asiaa eikä havainnut omenoissa mitään erikoista. Viestintäassistentti Kaisa Koivuranta kertoi, että jouluomenat ovat peräisin Italiasta. Omenat käsitellään hänen mukaan elintarvikekäyttöön tarkoitetulla vahalla.

– Vahapinta muuttuu valkoiseksi, jos omena altistuu lämpötilavaihteluille tai jos omena pestään haalealla vedellä. Omena, jossa on valkoinen vahapinta, on täysin syömäkelpoinen. Samankaltainen ilmiö tapahtuu myös suklaalle, jos se altistuu lämpötilavaihteluille.

Koivurannan mukaan Lidl ei ole saanut asiakaspalautetta omenoista eikä vastaavaa ilmiötä ole havaittu Porin Herralahden myymälässä, josta omenat ostettiin.

Mukana usein myös homeenestoainetta

Myös tullilaboratorio vahvistaa kuvien perusteella Lidlin käsityksen siitä, että kyse on vahasta. Tullikemisti Pekka Raivio arvioi, että vaha muuttuu kuumassa vesipesussa valkoiseksi. Värimuutosta edistää omenoiden laittaminen kylmään pesun jälkeen.

Omenoissa voi olla vahaa pinnassa myös luonnostaan, mutta lisättyä vahaa sisältävät omenat kannattaisi Raivion mukaan syödä kuorittuina.

– Vahan mukana usein laitetaan jotain homeenestoainetta, joten tässä tapauksessa omenien kuoriminen voisi olla hyvä juttu.