1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arkihuolesi kaikki heitä – baareissa ja kahviloissakin lauletaan kauneimpia joululauluja

Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet levittäytyvät vuosi vuodelta uusiin paikkoihin. Tilaisuuksia järjestetään muun muassa kirkoissa, seurakuntataloissa, kahviloissa ja huoltoasemilla.  Pienemmillä estradeilla kanttori säestää laulajia pienen kosketinsoittimen tai kitaran kanssa.

"Seimen lapsi" on yksi monista joululauluista Suomen lähetysseuran vihkosessa. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Päivi Karjalainen on ollut johtamassa kauneimpia joululauluja jo 24 vuoden ajan. Hän tunnustaa edelleen pitävänsä joululauluista, vaikka joskus kyllästyttääkin.

– Kun on 30 kertaa vetänyt jonkun kappaleen, niin joulujakson loppupuolella saattaa kyllästyä, jos sama kappale tulee vielä radiosta. Silloin saatan laittaa radion kiinni. Muuten odotan kyllä joulua hyvällä mielellä. Se tuo valoa pimeyteen, sanoo Karjalainen.

Soittolistoilla tutut ja suositut laulut

Isoissa tiloissa ja kirkoissa pidettäviin joululaulutapahtumiin Päivi Karjalainen suunnittelee soittolistan valmiiksi.

Heitetään ne arkihuolet hetkeksi ja pysähdytään joulun ja joulun sanoman äärelle.

Päivi Karjalainen

Mikäli tapahtumassa on mukana juontaja, tilaisuuden kokonaisuus katsotaan yhdessä hänen kanssaan. Suurin osa lauluista on mahdollisimman tuttuja ja suosittuja. Mukaan mahtuu korkeintaan yksi uusi laulu.

– Yleensä alkuun lauletaan Arkihuolesi kaikki heitä. Se toimii hyvin, sillä ajatuksena on, että nyt alkaa joulujuhla ja hiljentyminen. Heitetään ne arkihuolet hetkeksi ja pysähdytään joulun ja joulun sanoman äärelle. Maa on niin kaunis lauletaan tilaisuuden lopuksi. Pienemmässä tilassa, jossa on 20-30 ihmistä, yhteislaulu aloitetaan vain jollain laululla ja sitten ihmiset saavat toivoa ihan mitä tahansa joululauluvihkossa esiintyvää laulua, kertoo Karjalainen.

Mistä on hyvä joululaulu tehty?

Johtava kanttori Päivi Karjalainen kuvailee hyvää joululaulua sellaiseksi, joka koskettaa ihmismieliä. Sykähdyttäjänä voivat toimia sanat, sävel tai laulun tunnelma.

– On vaikea sanoa, että mikä se sykähdyttävä asia kenellekin on. Suosituimmissa ja toivotuimmissa joululauluissa on melankolinen tunnelma. Esimerkiksi Sydämeni joulun teen, Lumi on jo peittänyt ja Sylvian joululaulu ovat täynnä suomalaista kaihoa.

Kaikki Kauneimmissa joululauluissa kävijät eivät edes osallistu laulamiseen. He vain istuvat hiljaa tyytyväisinä laulavan kansan keskellä.

– On mahtava tunne, kun soittaa esimerkiksi Joulupuu on rakennettu -laulun alkusävelet ja sitten se laulu lähtee nousemaan kansan keskeltä, tunnelmoi Karjalainen.

Pysyvyys ja perinteet elävät vahvoina joululauluissa

Virallisesti jouluaika alkaa adventtina ja silloin kirkoissa kaikuu Hoosianna. Kauneimpien Joululaulujen suosion Päivi Karjalainen uskoo liittyvän pysyvyyteen, jatkuvuuteen ja perinteeseen.

Suosituimmissa ja toivotuimmissa joululauluissa on melankolinen tunnelma.

Päivi Karjalainen

– Joulu ja joululaulut pysyvät. Niissä palataan lapsuuteen ja muistoihin. Johonkin sellaiseen hyvään, mitä joskus on ollut ja mikä on menetetty. Sitä ehkä kaivataan ja se on jotakin pysyvää. Pidetään perinteestä kiinni. Itse en voi tietää, miksi ja mistäkin syystä itse kukin tulee laulamaan. Mutta kova tarve on tulla, koska paikat täyttyvät, kertoo Karjalainen.

Omaksi joululaulusuosikikseen johtava kanttori Päivi Karjalainen mainitsee lasten joululaulun Joulupuu on rakennettu.

– Se on ehdottomasti suosikkini, koska se on lasten joululaulu. Minua sykähdyttää lasten laulu ja lasten äänet. Siinä palaa lapsuuteen ja muistaa sieltä jotakin. Ja se on kaikkien yhteinen laulu.