Töitä pusketaan, kunnes kroppa hajoaa – Parturi-kampaaja taistelee alamäkeä vastaan juoksemalla ylämäkeen

Pienyrittäjää ei patista lenkille kukaan muu kuin hän itse. Kun työ imaisee mukaansa, hyvinvonnista huolehtiminen unohtuu. Parturi-kampaaja Tarja Eskola havahtui todellisuuteen, kun hartioita pakotti, niskaan oli kasvamassa kyttyrä eikä ryhdissäkään ollut kehumista.

Kotimaa
Parturi-kampaaja Tarja Eskola leikkaamassa asiakkaan hiuksia
Kati Jurkko / Yle

Oululainen parturi-kampaaja, yrittäjä ja hieroja Tarja Eskola pisti itsensä kuntokuurille elokuussa huomattuaan, että kroppa ei enää kestä työn aiheuttamaa kuormitusta. Tavoitteena on pysyvä elämänmuutos.

– Minulla on ollut pitkään niska-hartiaseudun vaivoja. Kun katsoin peiliin, näin että jaaha, nyt on kyttyrä tulossa niskaan ja asento alkaa olla mummulla. Päätin, että ryhti pitää saada kuntoon. Kun se suoristuu, niin moni muukin asia pysyy kunnossa, Eskola kertoo lähtötilanteestaan.

Tähän asti on menty pelkällä nuoruuden terveydellä, mutta sitä ei ole enää.

Tarja Eskola

Kiertoliikkeet ja käsien kannattelu ylhäällä aiheuttavat parturi-kampaajille tyypillisesti niska-hartiaseudun vaivoja skeä ranteen ja kyynärvarren rasitusvammoja.

– Tähän asti on menty pelkällä nuoruuden terveydellä, mutta sitä ei ole enää. Lihassolut eivät kasva enää, ne vain rapistuvat. Alamäki on alkanut, ja sitä vastaan taistellaan juoksemalla ylämäkeen, sanoo 25 vuotta alalla ollut Eskola.

Terveenä jaksaa yrittää

Tarja Eskola kuvaa olleensa aikaisemmin jojo-liikkuja eli liikuntainnostus on pysynyt päällä muutaman kuukauden, jonka jälkeen koko homma on lopahtanut, kunto romahtanut ja paino noussut. Nyt Eskola palkkasi tuekseen personal trainerin kolmeksi kuukaudeksi.

– Tämä kroppa on minun oma soittimeni, ja jos se ei ole kunnossa, nämä yrittäjän hommat loppuvat. Terveys kuntoon, niin pysyn työkentällä mahdollisimman pitkään, hän kertoo motivaatiostaan.

Nukun yöt tosi hyvin.

Tarja Eskola

Personal trainerin avustuksella Eskola on vihdoin oppinut juoksemaan oikein, käymään kuntosalilla ja syömään terveellisesti. Eskola kuvaa, että muutos on ollut kokonaisvaltainen.

– Nyt jaksan kahdeksasta kymmeneen tuntia töissä, sitten vielä perhe-elämän ja treenauksen. Nukun yöt tosi hyvin, ja jos on kuuden päivän työviikkoja, nekin sujuvat huomattavasti paremmin.

Työ vie pienyrittäjän helposti mennessään

Pitkä ura parturi-kampaajana ja pienyrittäjänä ovat opettaneet Eskolalle kantapään kautta, että kukaan ei tule käskemään lenkkipolulle ja kuntosalille, eikä kukaan ole avustamassa rahallisesti liikuntaharrastuksesta – kuten monissa isommissa yrityksissä nykyään tehdään.

Kun työ vie mennessään, itsestään huolehtiminen jää pienyrittäjällä usein taka-alalle.

– Ei sitä ehdi. Ja kun töitä on paljon, se vain unohtuu. Yrittäminen ei ole vain asiakaspalvelua, vaan töitä tehtävä myös toiminnan kannattavuuden eteen.

Järkevää olisi sanoa joskus työlle ei, mutta eihän se niin mene.

Tarja Eskola

Pitkällä tähtäimellä kukaan ei jaksa, eikä kroppa kestä loputtomiin, jos hyvinvointiin ei panosteta. Yleensä terveyteen aletaan kiinnittää huomiota vasta sitten, kun vaivoja on jo tullut.

– Järkevää olisi sanoa joskus työlle ei, mutta eihän se niin mene. Sitten vasta kun selkä tai niska lasahtaa, jäädään sairauslomalle ja saadaan vakuutuksesta vähän korvausta. Mutta se ei rikkinäistä ruotoa korjaa, se korjaantuu vain liikkumalla, Eskola pohdiskelee.

Pienillä valinnoilla kohti hyvinvointia

Pienillä valinnoilla ja muutoksilla työpaikalla ja vapaa-ajalla on kauaskantoisia seurauksia, niin hyvässä kuin pahassa. Eskola on päättänyt tehdä valintoja, jotka pitävät hänet pitkään työelämässä.

– Kalenteriin on merkitty puolen tunnin ruokatauko, ja välipaloja ehtii syödä sinä aikana, kun asiakkaalla on hiusväri vaikuttamassa päässä, Eskola havainnollistaa kokonaisvaltaista muutostaan.

Liikunnan lisäksi myös työergonomialla on vaikutusta jaksamiseen. Parturi-kampaajien terveyttä koettelevat myös voimakkaat kemikaalit, jotka aiheuttavat monille iho- ja hengitystieoireita.

Kalenteriin on merkitty puolen tunnin ruokatauko.

Tarja Eskola

Eskola teki sen suhteen jo 20 vuotta sitten valinnan, joka paransi välittömästi hyvinvointia.

– Vaihdoin hiusvärit ja muut kemikaalit ammoniakittomiin ja hyvin olen niiden kanssa pärjännyt. Sen jälkeen eivät ammoniakkikaasut ole kirvelleet silmiä eikä ole ollut niistä johtuvaa päänsärkyä.

Yksinyrittäjäkin kaipaa työkavereita 

Tarvitsen ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voin jakaa ammattiin liittyviä asioita.

Tarja Eskola

Fyysinen hyvinvointi ja jaksaminen ovat vain osa työhyvinvointia. Tarja Eskolalle sitä on sekin, että hän haluaa edelleen kehittyätyössään ja tuntee paloa ammattiaan kohtaan.

Kahden yrittäjän kanssa saman toimitilan jakava Eskola pohtii, että kollegoilla on suuri merkitys.

– Se on tärkeää, että heidän kanssaan on hyvä olla töissä. Olemme avoimen rehellisiä toisiamme kohtaan. Parasta on keskinäinen luottamus. Tarvitsen ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voin jakaa ammattiin liittyviä asioita.

Eskola vilkaisee ranteeseensa. Mittarin mukaan puolet päivän liikuntatavoitteesta on täytetty jo alkuiltapäivästä, toinen puolisko hoituu illalla tunnin lenkillä.

– Kyllä minä olen ajatellut, että seuraavat neljäkymmentä vuotta minulla on terveyttä ja liikunta mukana elämässä.