Yhteiskuntasopimus ja Postin työkiista – näin kiemuroita yritetään ratkoa

Tilanne on kireä kahdella kentällä. Postin työkiistan tukitoimet ovat alkamassa maanantaina, ja palkansaajajärjestö SAK yrittää ratkoa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin syntynyttä säröä viikonloppuna.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Työmarkkinatilanne sähköistyi torstaina, kun SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti, että se jää neuvoteltavana olevan yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle. Yhteiskuntasopimuksen tarkoituksena on korvata hallituksen pakkolait.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK käsittelee AKT:n ilmoituksen jälkeistä tilannetta viikonloppuna: SAK:n työvaliokunta on koolla sunnuntaina kello 17 alkaen. Järjestön puheenjohtajan Lauri Lyly totesi torstaina, että tilannetta pitäisi katsoa vielä hätiköimättä. Hän haluaisi edetä neuvotteluissa niin, että ensin neuvotellaan ehdotus yhteiskuntasopimuksesta valmiiksi ja sen jälkeen SAK:n liitot arvioivat sopimusta.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on sanonut odottavansa, mitä SAK:n sunnuntaisen kokouksen jälkeen tapahtuu – ovatko kaikki liitot neuvottelujen takana. EK on edellyttänyt myös AKT:n mukanaoloa sopimuksessa.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen on alkuperäisen aikataulun mukaan määrä jatkua alkuviikolla.

Postin työkiistan tukitoimet alkamassa ensi viikolla

Postin vaikeat työehtosopimusneuvottelut jatkuvat edelleen. Työkiistan ratkomista on jatkettu perjantaina aamupäivällä valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Helle kertoi torstaina, että työnantajaliitto Paltan ja työntekijöitä edustavan PAU:n näkemykset ovat yhä kaukana toisistaan.

Postin lakko alkoi viime viikolla, ja useiden kuljetusalan liittojen tukitoimet alkavat maanantaina, mikäli sopua ei synny. Muun muassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n, Ilmailualan unionin ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY:n tukitoimet alkavat maanantaina.

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM on kehottanut jäseniään lopettamaan Postin toimintoihin liittyvien töiden tekemisen asiamiesposteissa. Tukitoimet alkaisivat ensi keskiviikkona ja päättyisivät viikon kuluttua perjantaina.

Tuoreimpana tietona AKT kertoi perjantaina, että se aikoo laajentaa tukitoimiaan.

Lisää tietoa Posti-kiistan tukitoimista on näissä linkeissä: Posti-kiista laajenee ja Posti-kiistan sovittelu jatkuu.

Kiistaa monista asioista

Postin työehtosopimusneuvotteluissa on kiistaa muun muassa palkoista, työaikajoustoista ja vuokratyövoiman käytöstä.

Työnantajaa edustavan Paltan mukaan työehtoihin tarvitaan muutoksia kiristyvässä kilpailutilanteessa, kun taas työntekijöitä edustavan PAU:n mukaan työnantaja tavoittelee muun muassa satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on kertonut, että PAU on neuvottelupöydässä valmis hyväksymään työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset matalat palkankorotukset ilman tekstimuutoksia. 

Palta taas on syyttänyt PAU:ta vaihtoehdottomuudesta.