Psykologi: "Kulttuurimme tuottaa traumatisoituneita miehiä" – Mieshäpeä vaikeuttaa vastoinkäymisten kohtaamista

Mies saa potkut. Tai vaimo jättää. Tunteista ei voi puhua kenellekään, toiset miehet pitävät luuserina. Itsetunto musertuu, kun mieshäpeä vyöryy ylle. Miten selvitä elämässä eteenpäin?

terveys
Mies ja pilvinen taivas
Mari Nupponen / Yle

Elämässä vastaantulevat vaikeudet, kuten irtisanominen tai avioero, ovat monelle miehelle hyvin vaikeita asioita. Usein miehillä ei ole keinoja käsitellä tunteitaan, ja siksi he jäävät naisia useammin yksin vaikeuksiensa kanssa.

Koko meidän kulttuurimme tuottaa traumatisoituneita miehiä.

Lauri Mannermaa, psykologi

– Se lähtee lapsuudesta, siitä millainen pojan pitäisi olla. Oikeastaan koko meidän kulttuurimme tuottaa traumatisoituneita miehiä. Tunteet erotetaan älystä.

Psykologi, psykoterapeutti Lauri Mannermaa puhuu mieshäpeästä, musertavasta tunteesta, että on epäonnistunut olemaan sellainen mies kuin koko yhteiskunta ja varsinkin toiset miehet odottavat.

– James Bond -tyyppinen äijähomma voi toimia jossain kriisitilanteessa. Nykyään se ei enää ole mielekästä.

Pärjääminen on yhtä kuin itsetunto

Mieshäpeä ottaa vallan esimerkiksi silloin, kun irtisanottu mies lähtee joka aamu kotoaan vaikka kahvilaan tai kirjastoon, jotta naapurit eivät huomaisi hänen olevan työtön.

– Se on musertava olo kertoa, että minä olen huono, koska en saanut sitä työpaikkaa tai minut lomautettiin. Pärjääminen on kuin koko miehen ihmisarvo. Tunteista ei voi puhua, koska ne ovat vielä pahempia.

Me miehet mieluummin kuollaan kuin myönnetään, että me ollaan heikkoja.

Lauri Mannermaa, psykologi

Miehet ovat hukassa maailmassa, jossa miehen mitta ei enää ole se, saako hän perheelleen metsästettyä ruokaa tai rakennettua talon. Nyt pitäisi olla tunneälyä sekä parisuhteessa että työssä.

– Tämä aika alkaa olla vähemmän kognitiivinen (tietoon perustuva) ja enemmän emotionaalinen (tunteisiin perustuva). Meillä miehillä ei ole siihen työkaluja, sanoo Mannermaa.

Lauman menettäminen pelottaa

Ihmiselle on tärkeää kuulua johonkin ryhmään. Mannermaan mukaan pojat oppivat jo hyvin pieninä, että heikkoutta ei saa poikalaumassa näyttää tai voi joutua ryhmän ulkopuolelle, kiusatuksi.

– Me miehet mieluummin kuollaan kuin myönnetään, että me ollaan heikkoja, Mannermaa kärjistää.

– Laumaan kuuluminen on miehille niin tärkeää, että se menee kaiken muun edelle.

Mieshäpeä vaivaa varsinkin keski-ikäisiä ja sitä vanhempia miehiä. Nuoremmat miehet saattavat olla jo taitavampia tunnistamaan ja puhumaan tunteista.

– Varmaan tilanne on jo hiljalleen muuttumassa, koska enää mies ei pärjää muuten, arvioi Mannermaa toiveikkaana.

Astu sisäiseen maailmaasi

Erityisesti miesten auttamiseen keskittynyt psykologi Lauri Mannermaa rohkaisee miehiä tutustumaan omaan sisäiseen maailmaansa.

Sisäinen maailma on kuin Power Park, joka on meillä miehillä suljettu.

Lauri Mannermaa, psykologi

Sisäiseen maailmaan tutustuminen parantaa paitsi omaa, myös läheisten elämänlaatua. Varsinkin kasvaville pojille olisi tärkeää oppia tunnistamaan ja puhumaan tunteista.

– Meillä kaikilla on hyvin rikas maailma sisällä. Siihen tutustuminen on sama kuin vähän kiertelisi ympäri maailmaa.

– Tai se on kuin joku Power Park, joka on meillä miehillä vähän kuin suljettu. Emme tajua, että olemme vaan käyskennelleet siellä ulkopuolella.