Puola ei luovuta elokuvaohjaaja Polanskia Yhdysvaltoihin

Puolalaisoikeuden päätös olla luovuttamatta Roman Polanskia Yhdysvaltoihin sai lainvoiman, kun syyttäjä ei valittanut siitä.

kulttuuri
Roman Polanski
Roman Polanski lehdistötilaisuudessa 30. lokakuuta.Jacek Bednarczyk / EPA

Puola ei luovuta elokuvaohjaaja Roman Polanskia Yhdysvaltoihin vastaamaan lähes 40 vuotta vanhaan raiskaussyytteeseen.

Puolalaisoikeuden viime kuussa tekemä päätös sai tänään perjantaina lainvoiman, kun syyttäjä katsoi, että valitukselle ei ole perusteita. Oikeusjuttu on näin loppuun käsitelty Puolassa.

Yhdysvallat on vaatinut puolalais-ranskalaisen Polanskin luovuttamista vuodelta 1977 peräisin olevan raiskaussyytteen vuoksi. Polanskia syytettiin 13-vuotiaan tytön raiskaamisesta ja huumaamisesta.

Polanski myönsi harrastaneensa seksiä alaikäisen tytön kanssa ja istui tunnustuksensa jälkeen 42 päivää vankilassa Yhdysvalloissa. Hän pakeni Britannian kautta Ranskaan ennen tuomion julistamista pitkän vankeuden pelossa.

Nyt 82-vuotias Polanski on siitä lähtien asunut pääosin Ranskassa ja vältellyt matkustamasta maihin, joiden tiedetään luovuttavan helposti ihmisiä Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat esitti Puolalle viimeisimmän vaatimuksensa Polanskin luovuttamisesta sen jälkeen, kun hän osallistui julkiseen tilaisuuteen Varsovassa vuonna 2014.

Polanski on saanut parhaan ohjauksen Oscar-palkinnon elokuvastaan Pianisti.

Lähteet: Reuters, AP