Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijan perheenyhdistämiseen luvassa pieni helpotus

Maahanmuuttovirasto sähköistää palvelujaan, jonka jälkeen Suomeen perheenjäsenensä luo pyrkivän ei tarvitse matkustaa Suomen edustustoon hakemuksen vireillepanon vuoksi. Tällä hetkellä esimerkiksi irakilaisen on matkustettava Suomen suurlähetystöön Turkkiin. Uudistus ei kuitenkaan kokonaan poista tarvetta asioida edustustoissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Maahanmuuttovirasto suunnittelee laajentavansa sähköisiä palvelujaan niin, että myös perhesidehakemuksen voi jättää etänä, nettiyhteyden avulla.

Tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi Suomesta turvapaikan saaneen puolison ei tarvitsisi matkustaa Suomen edustustoon jättämään hakemustaan. Tällä hetkellä esimerkiksi irakilaisten on matkustettava Ankaraan, Suomen Turkin suurlähetystöön pelkän hakemuksen vireillepanon vuoksi.

Sähköinen palvelu (siirryt toiseen palveluun) on tarkoitus saada perheenyhdistäjien käyttöön keväällä.

Toistaiseksi sähköisen palvelun kautta oleskelulupia ovat voineet hankkia esimerkiksi opiskelijat ja työntekijät.

"Merkittävä helpotus"

Sähköinen palvelu ei kuitenkaan poista tarvetta matkustaa henkilökohtaisesti Suomen edustustoon, jonne on joka tapauksessa saavuttava tunnistautumiskäyntiä ja vielä mahdollista haastattelua varten.

Sähköinen etäpalvelu kuitenkin nopeuttaa perheenyhdistämisprosessia kun tieto hakijan, suurlähetystön ja Maahanmuuttoviraston välillä ei enää kulje postitse. Lain mukaan perhesidehakemus pitää käsitellä yhdeksässä kuukaudessa, mutta aikarajat ylittyvät usein. Sähköistä hakemusta ei myöskään voi jättää ennen kuin vaaditut tiedot on annettu. Paperiset hakemukset täytetään joskus vajavaisesti, jolloin virkailijat joutuvat pyytämään hakijalta lisätietoja jälkikäteen.

Jatkossa myös tieto myönteisestä tai kielteisestä päätöksestä annetaan sähköisen palvelun kautta.

– Se on hakijan kannalta merkittävä helpotus, edellyttäen että hakijalla on tekniset valmiudet käyttää sähköistä asiointia, sanoo Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti.

Tekniset valmiudet tarkoittavat tietokoneen ja internetyhteyden lisäksi kykyä ymmärtää palvelun kieltä, joka on englanti, suomi, tai ruotsi.

Korjaus 2.12.2015 klo 15:30 Aiemmin jutussa mainittiin, että perhesidehakemuksen jättäjän pitää jatkossa tulla edustustoon vain haastattelua varten. Juttuun on lisätty maininta siitä, että hakijan pitää joka tapauksessa tulla henkilökohtaisesti edustustoon myös tunnistautumista varten. Juttuun on myös lisätty tarkempia tietoja sähköisen asioinnin tuomista helpotuksista.