Halpaa aurinkosähköä hyödynnetään maatiloilla vielä vähän

Aurinkosähköä käytetään vain vähän suomalaisilla maatiloilla. Maatalousyrittäjillä on vielä paljon epäilyjä aurinkosähkön toimivuudesta ja kannattavuudesta. Aurinkoteknillisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markku Tahkokorpi pitää aurinkosähköä hyvin edullisena tapana tuottaa osa maatilan energiantarpeesta.

Kotimaa
Aurinkopaneeleita rivissä.
Yle

Aurinkosähköä käytetään suomalaisessa maataloudessa vielä vähän. Maatilat elävät jatkuvien kustannuspaineiden alla. Tämän vuoksi tuotantorakennusten energiaratkaisut on mietittävä tarkkaan.

Syitä aurinkosähkön käytön vähyyteen on useita. Yksi suurimmista on monen viljelijän suusta kuultu liian pitkä takaisinmaksuaika.

Aurinkoteknillisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markku Tahkokorpi uskaltaa olla toista mieltä. Tahkokorven mukaan kymmenen kilowatin aurinkosähkövoimalan saa nykyään verottomana noin 13 000 eurolla.

– Nyt aurinkosähkö alkaa olla edullisempaa, kuin verkosta ostettu sähkö. Aurinkosähkön taloudellista kannattavuutta ei vielä tunneta Suomessa, koska vasta viime vuonna voitiin todeta, että nämä järjestelmät ovat taloudellisesti kannattavia, sanoo Tahkokorpi.

Lisäksi Tahkokorpi huomauttaa, että itse tuotetusta ja käytetystä sähköstä jäävät pois siirtokustannukset. Parhaiten aurinkosähkövoimalat sopivat Tahkokorven mielestä sikaloihin ja kanaloihin, joissa tarvitaan paljon ilmastointia.

– Pitää huomioida, että aurinkosähkö on lähes aina vain osaenergiaratkaisu maatilalle. Sen lisänä voivat toimia esimerkiksi maalämpö ja aurinkolämpö, toteaa Tahkokorpi.

Moni asia aurinkosähkössä mietityttää maatiloja

Pauli Kortesoja toimii energianeuvontaan erikoistuneen Thermopoliksen projektipäällikkönä. Hänen korviinsa on kuulunut maatiloilta aurinkosähköstä monenlaisia epäilyjä.

– Aurinkosähkön tuotanto ja kulutus eivät välttämättä kohtaa maatiloilla. Lisäksi Suomessa vain harva on saanut syöttötariffin. Liikkeellä on myös väärää tietoa laitteistojen kestävyydestä ja on luvattu liian lyhyitä takaisinmaksuaikoja. Tietoa saisi olla vieläkin enemmän tarjolla, summaa Kortesoja.

Huolista huolimatta Kortesoja uskoo, että aurinkosähkö on tulevaisuudessa kova sana suomalaisilla maatiloilla. Muutamassa vuodessa kun aurinkopaneelien tuotantokyky on kasvanut ja hinta puolittunut, toteaa Kortesoja.