Nokian Uutiset: Nuoret kuvaavat järjestettyjä tappeluita nettiin

Videot kulkevat WhatsApp-ketjuissa, samoin kuin ilmoitukset tappeluajoista- ja paikoista. Nuorisjoukkojen edessä tapahtuneet hakkaamiset ovat kaikkien nähtävillä YouTubessa.

ilmiöt
Nokia
Yle Tampere

Nokialaisnuoret ovat ryhtyneet järjestämään julkisia tappeluita, joita kuvataan ja levitetään verkossa. YouTubesta löytyy paikallislehden mukaan ainakin kolme tuoretta videota, jotka on kuvattu Nokianvirran koulun ja Emäkosken koulun läheisyydessä.

Esimerkkitapauksessa kaksi poikaa aloittaa tappelun ympärillään noin 30 nuoren piiri. Toinen pojista kaatuu maahan. Toinen hakkaa päähän – ensin nyrkeillä, sitten kyynärpäällä. Yleisö huutaa riemuissaan. Moni kuvaa tappelua kännykällään. Video lähtee leviämään verkossa heti. Sekä tappelijat että yleisö ovat helposti tunnistettavissa.

Nokian Uutisten (siirryt toiseen palveluun) haastattelema nuori kertoo, että kaikki nokialaisnuoret tietävät tappeluista.

Nokian poliisi tutkii yhtä tapausta pahoinpitelynä. Siinä epäillään pahoinpitelystä kahta poikaa. Toinen on 14-vuotias, toinen 15.

Nokianvirran koulun rehtori Harri Yli-Valkama kertoo Nokian Uutisille, että hän sai kuulla asiasta viime viikolla ja varoittaa vaarallisesta toiminnasta.

– Soitin heti asiasta poliisille, nuorisotoimeen, seurakuntaan ja muihin oppilaitoksiin.

Yli-Valkama kertoo kuulleensa kahdesta tappelusta. Lisäksi hänen korviinsa on kantautunut kahden tappelun järjestämissuunnitelmia.

– Yleisöä on ilmeisesti tullut paikalle myös muun muassa Tredusta ja Nokian lukiosta. Tämä on koko Nokian nuorisoa koskeva ongelma ja niin huolestuttava ilmiö, että se on pakko kitkeä nopeasti pois ennen kuin se leviää alakulttuuriksi, Yli-Valkama korostaa.