1. yle.fi
  2. Uutiset

Diskovaloja ja klassista musiikkia – katso kuinka Suomen ensimmäisissä klasarireiveissä bailataan

Alankomaissa keksitty bilekonsepti rantautui Suomeenkin. Kunnianarvoisassa Hakasalmen huvilassa Helsingissä nähtiin sekä hurjia irtiottoja että hillittyä liitelyäkin klassisen musiikin tahtiin.

kulttuuri
klasarireivit

Klassisen musiikin reivejä on ehditty järjestää jo muun muassa Lontoossa, Antwerpenissä, New Yorkissa ja Tallinnassa. Mutta vasta nyt konseptista saatiin esimakua Suomessa.

– Parasta tässä tapahtumassa on ehdottomasti se, että se yhdistää eri sukupolvia. Täällä on yleisöä pikkulapsista 80-vuotiaisiin, toteaa reiveihin töiden jälkeen tullut Astrid Fiebig.

klasarireivit
Jussi Mankkinen / Yle

Klasarireiveissä kuultiin musiikkia 1600-luvulta nykyaikaan, Boccherinia, Beethovenia, Rahmaninovia ja Piazzollaa. Musiikkia esittivät useat eri kamarikokoonpanot.

– Klassisen musiikin tanssiminen vaatii kyllä totuttelua. Aluksi tämä oli vähän outoa, mutta sitten sitä vaan antoi musiiikin viedä mukanaan, Venla Katila kertoo.

klasarireivit
Jussi Mankkinen / Yle

Reivit saavat jatkoa?

Reivit ovat osa Helsingin kaupunginmuseon Musiikkia!-näyttelyä, jonka ideana on lähestyä klassisen ja populaarimusiikin historiaa uudella tavalla.

Parituntista tanssitapahtumaa oli toteuttamassa yli 40 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijaa kuuden opettajan ohjaamana, ja esiintyjäryhmiä oli parikymmentä. Monelle klassista musiikkia soittavalle muusikolle tilanne on ollut täysin uudenlainen.

– Täällä on aika meluisaa, mutta toisaalta se myös helpottaa soittajan taakka. Jokainen virhe ei välttämättä kuulosta niin isolta, kitaristi Teuvo Taimioja toteaa.

klasarireivit
Kitaristi Teuvo TaimiojaJussi Mankkinen / Yle

Tapahtuman suosion takia sille on odotettavissa jatkoa.

– Käsitteen 'jäykistelevät suomalaiset' on kyllä tämän tapahtuman perusteella voinut heittää romukoppaan, Teuvo Taimioja summaa.

klasarireivit
Jussi Mankkinen / Yle

Haastateltavat videolla: tutkija Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta, Astrid Fiebig, Julia Hämäläinen, Teuvo Taimioja, Venla Katila. Kuvaus Jussi Mankkinen, leikkaus Katriina Laine.

Lue seuraavaksi