1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeusministeri Lindström: Turvapaikanhakijat ovat turvallisuusuhka

Poliisin arvion mukaan tänä vuonna on ollut tutkinnassa ollut noin kymmenen raiskausepäilyä, joissa epäitynä on turvapaikanhakija, toteaa Lindström. Oikeusministeri kuitenkin vetoaa kansalaisiin, ettei kaikkia turvapaikanhakijoita saa leimata rikosepäilyjen vuoksi.

politiikka
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström eduskunnan täysistunnossa Helsingissä perjantaina 20. marraskuuta.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström eduskunnan täysistunnossa Helsingissä perjantaina 20. marraskuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kauhistui tänään perjantaina julki tulleesta uusimmasta raiskausepäilystä, joka liittyy turvapaikanhakijoihin. Lindströmin mukaan turvapaikanhakijat ovat turvallisuusriski Suomessa.

– Turvapaikanhakijat ovat turvallisuusriski, totesi Lindström oikeustoimittajien lounaalla aamupäivällä.

Oikeusministerin mukaan poliisilla on tutkinnassa tällä hetkellä noin kymmenen raiskausepäilyä, joissa epäitynä on turvapaikanhakija.

Poliisi tiedotti tänään, että Raisiossa turvapaikanhakijaa epäillään 14-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Kempeleessä poliisi tutkii raiskausta, jossa epäiltynä on MTV:n tietojen mukaan afganistanilainen turvapaikanhakija. Oikeusministeri Lindström on hyvin huolissaan ja tuohtunut näistä rikosepäilyistä.

– Teot ovat raukkamaisia ja surkeita, ja niitä ei voi missään nimessä hyväksyä, olipa tekijänä kuka tahansa, Lindström totesi.

Oikeusministeri ihmettelee myös, miksei raiskausepäily tai edes -tuomio vaikuta turvapaikanhakuprosessiin.

– Jos henkilökohtaisen kantani sanon, niin se on kyllä todella ihmeellistä, mutta voimassa olevat kansainväliset sopimukset vaikuttavat tähän, Lindström sanoi Ylelle.

Lindström rauhoittelee perussuomalaisten kannattajia

Oikeusministeri haluaa rauhoitella kansalaisia ja sanoo, että ministeriössä etsitään parhaillaan keinoja, joilla esille tulleisiin ongelmiin voitaisiin puuttua.

– Missään nimessä ei pidä leimata kaikkia turvapaikanhakijoita. Hyvä on se, että poliisi on onnistunut hyvin tehtävässään, kun se on saanut epäiltyjä kiinni.

Lindström haluaa rahoitella kaikkia kansalaisia, mutta myös oman puolueensa kannattajia.

Millaisen viestin te haluatte lähettää omille perussuomalaisten kannattajillenne, jotka välillä hyvinkin kiivaasti ja epäilyttävin keinoin osoittavat vihaansa turvapaikanhakijoita kohtaan?

– Pyydän kärsivällisyyttä sen suhteen, että kyllä me hallituksessa, ja perussuomalaiset yhtenä puolueena siellä, teemme kaikkemme tämän asian eteen. Me käännämme jokaisen kiven ja kannon, että tämä homma saadaan niin sanotusti haltuun.

Klo 15.19. Juttua tarkennettu. Kempeleen tapauksessa epäilty on MTV:n tietojen mukaan turvapaikanhakija. Tarkennettu myös alaotsikkoa niiin, että raiskaustapausten määrä on poliisihallituksen arvio, jonka mukaan tänä vuonna poliisitutkinnassa on ollut noin kymmenen raiskausepäilyä, joissa epäilty on turvapaikanhakija.

A-studio keskustelee perjantaina illalla turvapaikanhakijoiden valistamisesta. Studiossa Suomen irakilaisen kulttuurifoorumin mediavastaava Karrar al-Hello, toiminnanjohtaja Timo Peltovuori Oulun ensi- ja turvakodista ja monikulttuurisuuden asiantuntija Anita Novitsky Väestöliitosta. Juontajana Annika Damström. TV1 klo 21:05. #yleastudio

Lue seuraavaksi