Joulumieltä eläintarhassa: siperiantiikeri suojelee vuohiystäväänsä jopa hoitajilta

Venäläisen eläinpuiston kolmivuotias Amur-tiikeri ei syönyt riistakseen tarkoitettua vuohta, vaan otti se seurakseen ja antoi sille jopa vuoteensa.

Ulkomaat
Haukottelevan siperiantiikerin avoin kita.
Tällaiset hampaat Timur-vuohi on välttänyt. Purukalustoaan esittelee saksalaisen Duisburgin eläintarhan siperiantiikeri Ahimsa. Roland Weihrauch / EPA

Venäjän kaukoidässä Primorjen safaripuistossa on syntynyt poikkeuksellinen ystävyys: siperiantiikeri Amur on hyväksynyt kaverikseen vuohen, jonka oikeastaan pantiin aitaukseen Amurin ateriaksi.

Amur suojelee Timur-vuohta jopa niin perusteellisesti, että hoitajatkin saavat pelätä, sanoo puiston johtaja Dmitri Mezentsov.

– Eilen aterian jälkeen Amur odotti, että Timur menee koppiin, ja sähisi hoitajalle, jotta tämä pysyisi loitolla. Kun Timur oli sisällä, Amur haisteli sitä ja hyppäsi sitten katolle nukkumaan, Mezentsov kertoo.

Tiikerin ja vuohen yhteiseloa jalkapallokentän kokoisessa aitauksessa on kestänyt jo päiviä. Timur on jopa vallannut Amurin makuupaikan ja Amur on siirtynyt kopin katolle.

Timur seuraa Amuria kaikkialle

– Tiikerimme saavat elävää riistaa kahdesti viikossa. Amur metsästää mielellään vuohia ja kaneja, mutta tämän se jätti rauhaan, Mezentsov kertoo.

Puistossa arvellaan, että Amurin suopeus johtui vuohen poikkeuksellisesta rohkeudesta. Sen ansiosta vuohelle annettiin nimi 1300–1400-lukujen vaihteen mahtavan mongolihallitsijan Timur Lenkin mukaan.

Mezentsovin mukaan Timur näyttää pitävän Amuria johtajanaan. Kaverukset syövät yhdessä ja tekevät yhteisiä kävelyretkiä aitauksessaan. Viereisessä aitauksessa elävä Taiga, Amurin sisar, sen sijaan silmäilee naapureitaan hyvin epäluuloisesti, Mezentsov kertoo.

Venäläisen 4.u.ru-uutiskanavan sivulla on video (siirryt toiseen palveluun) Amurista ja Timurista. Ymmärrettävästi kuvaaja ei ole uskaltautunut kovin lähelle kaksikkoa.

Lähteet: Tass, Yle Uutiset