Saaressa asuu porukka erakoita – "Pysyn täällä niin kauan kuin jalat kantavat"

Itäisellä Suomenlahdella on saari, jossa asuu talvella vain kourallinen ihmisiä. Yksi heistä on Timo Pohjola, jonka suku on asunut saaressa jopa 1600-luvulta lähtien.

Kotimaa
Olli Turunen, Ilkka Lehto ja Timo Pohjola asuvat Haapasaaressa kesät ja talvet.
Olli Turunen, Ilkka Lehto ja Timo Pohjola asuvat Haapasaaressa kesät ja talvet.Tarja Pohjola

Merellä käy kova tuuli. Puuskissa tuulennopeus on jopa 25 metriä sekunnissa. Timo Pohjola on saapunut Haapasaaren kaupalle myymään työmiehille ruokaa. Saaren kupeeseen rakentuu parhaillaan uusi laituri.

– Olen aloittanut ympärivuotisen asumisen täällä, kun jäin eläkkeelle. Vaimo käy täällä niin paljon kuin ehtii. Nyt minulla on tuolla pari lastenlasta paistamassa pipareita, Pohjola kertoo.

Miehen suku on asunut Haapasaaressa Kotkan edustalla niin kauan kuin saaressa on ollut asutusta, todennäköisesti 1600-luvulta saakka. Myös Pohjola on viettänyt siellä niin paljon aikaa kuin mahdollista.

– Työskentelin laivalla, ja minulla oli pitkiä lomia. Niiden aikana kävin täällä kesät ja talvet.

Nyt Pohjola on ottanut kaupan hoitaakseen siksi aikaa, että siihen saadaan uusi yrittäjä. Edellinen yrittäjä lopetti pari kuukautta sitten.

Kalastus ja kauppa yhdistävät

Haapasaaressa asuu talviaikaan vain kourallinen ihmisiä. Porukka on tiivis.

– Olemme paljon tekemisissä keskenämme. Kalastamme yhdessä, ja kauppa on myös eräänlainen kokoava piste.

Jos illalla on tylsää, voi mennä koputtamaan kenen tahansa ovelle. Ei tarvitse soittaa etukäteen.

Timo Pohjola

Saarelaisten touhut vaihtelevat sään ja valon mukaan. Parhaillaan he rakentavat yhdessä uutta vesitankkia. Edellinen lähti saaresta armeijan mukana.

– Tänään olemme varmaan aika paljon sisällä, koska on pimeä ja tuulee. Kun on valoisaa, tehdään ulkohommat ja kun on pimeää, ollaan siististi sisätiloissa.

Illat voivat olla talvella pitkiä. Pohjola alkaa yleensä tehdä pimeän tullen ruokaa. Sen jälkeen hän lukee tai katselee televisiota.

– Minulla on myös pieni verstas, jossa voi tehdä rästitöitä ja nikkaroida. Jos illalla on tylsää, voi mennä koputtamaan kenen tahansa ovelle. Ei tarvitse soittaa etukäteen.

Otavan kyydissä

Ainut yhteys mantereelle on yhteysalus Otava, jota ohjaa tottunein käsin kippari Jarmo Juvakka. Alus käy Haapasaaressa arkena kahdesti päivässä. Joskus alus ei tosin kulje, viimeksi näin kävi viikonloppuna.

– Reissuja jää välillä ajamatta kovan tuulen vuoksi. Aallokko oli viime perjantaina tosi kova, Juvakka kertoo.

Yhteysalus kuljettaa tavaraa ja ihmisiä Haapasaareen, Kuutsaloon, Kirkonmaahan ja Kaunissaareen. Kun alus saapuu laituriin, vastaanotto on innokas.

– Alus on tärkeä elämänpilkku saaressa asuville. Laivan mukana tulevat postit, tavarat ja kaikki. Se on myös henkireikä päästä mantereelle, Juvakka tuumii.

Teneriffalla voi käydä

Pohjola ei voisi kuvitella muuttavansa enää pysyvästi kaupunkiin.

Ihan hölmöiltähän me vaikutamme, mutta ei täältä millään olisi pois.

Timo Pohjola

– Saaressa pysyn niin kauan kuin jalat kantavat. Mutta kun on oikein kylmä, niin miksei sitä voisi piipahtaa Teneriffalla.

Tylsää Pohjolalla ei ole ollut koskaan. Hän sanoo, että muilla asukkailla on samat tuntemukset.

– En osaa sanoa, mikä tänne vetää. Ihan hölmöiltähän me vaikutamme, mutta ei täältä millään olisi pois. Viihdymme täällä.