Luvassa tuulista säätä – näin varaudut viikonlopun sähkökatkoihin

Sähköyhtiöt varoittavat lyhytkestoisista sähkökatkoista lähipäivinä. Muutama käytännön neuvo helpottaa elämää sähkökatkon aikana.

sähkökatkot
Lumi painaa puita sähkölinjoille.
Tenho Tornberg / Yle

Viikonloppuna on luvassa puuskaista tuulta, joka saattaa katkoa puita sähkölinjojen päälle. Sähkökatkoihin on siis syytä varautua.

– Maa on vielä sulaa ja maastossa on vettä, joten puut kaatuvat helposti. Katkoja saattaa siksi tulla jonkin verran. Näillä näkymin ne jäävät kuitenkin suhteellisen vähäisiksi, sanoo Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu.

Sähköyhtiöiden yleisen ohjeistuksen mukaan mahdollisen sähkökatkon varalle kannattaa varata kynttilöitä ja tulitikkuja, taskulamppu, paristokäyttöinen radio, paristoja, varasulakkeita ja polttopuita. Vedensaanti pitää varmistaa ja myös kännykän ja muiden mobiililaitteiden akut kannattaa ladata valmiiksi.

– Meillä on kuitenkin valmiusaste tuplattu ja tämän hetkisen sääennusteen mukaan näyttää siltä, että tuulet eivät ole mitenkään hirveän voimakkaita. Eli kovin pitkäkestoisia katkoksia tuskin on tulossa, Huttu sanoo.

Perjantain vastaisena yönä kova ja puuskainen tuuli katkoi sähköt pahimmillaan 2000 kotitaloudelta Etelä-Savossa. Pejantaina puoliltapäivin sähköttä oli satakunta taloutta.

– Sähkökatkoja saattaa nyt tulla ja mennä, Huttu sanoo.

Sähköyhtiöiden häiriökartat

Järvi-Suomen Energian häiriökartta (siirryt toiseen palveluun)

Savon Voiman häiriökartta (siirryt toiseen palveluun)