Hyppää sisältöön

Jokamiehen päästöhuijaukset yleistyvät nyt kovaa vauhtia – Trafi uhkaa vastaiskulla

Yhä useampi diesel-auton omistaja turvautuu laittomaan hiukkassuodattimen poistoon, koska tukkeutuneen suodattimen uusiminen on kallista. Trafi varoittaa ottavansa ensi vuonna käyttöön uusia aseita, joilla huijaukset paljastetaan.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Luvattomat hiukkassuodattimen poistot ovat yleistymässä diesel-autoissa kovaa tahtia. Monissa 2010-luvun vaihteessa valmistetuissa autoissa suodattimet lähestyvät sitä ikää, että ne on pakko uusia. Koska remontti maksaa paljon, osa autoilijoista haluaa oikaista poistattamalla koko suodattimen.

– En lähde arvuuttelemaan, tehdäänkö näitä kymmeniä, satoja vai tuhansia. Mutta ilmiö kasvaa voimakkaasti, sanoo liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvo-osaston päällikkö Otto Lahti.

Vaikka toimenpide on kielletty, osa yrityksistä mainostaa avoimesti tekevänsä sitä. Yksi Kuopiossa toimiva yritys markkinoi toimenpidettä sivuillaan isosti, ja samalla kertoo sen olevan laiton. Toinen vastaava firma luetteloi huolettomasti: "Audeista taas tipahdellut DPF:iä (hiukkassuodattimia) pois niin pitänyt niistä softaa näplätä".

Sitähän tämä on, rikollista.

Juhani Laurikko

Hiukkassuodatinkenno poistetaan pakoputkiston sisältä siten, että ulkopuolelta ei pysty huomaamaan mitään. "Softan näpläämisellä" viitataan siihen, että auton ohjelmistoa on rukattava, jotta merkkivalot eivät ilmiantaisi puuttuvaa suodatinta.

Hiukkassuodattimen uusiminen voi maksaa automallista riippuen jopa 4 000 euroa. Luvattoman DPF-poiston ohjelmointeineen saa noin tuhannella eurolla, joten säästö on selkeä.

"Olemme hampaattomia"

Hiukkassuodattimen poistaminen on kiellettyä, koska lain mukaan merkittävästi päästöjä vähentävää laitetta ei saa poistaa, jos päästövaatimuksia ei voi täyttää ilman kyseistä laitetta. Käytännössä hiukkassuodatinta ei saa missään olosuhteissa poistaa Euro 6 -päästöluokan (luokitus astui voimaan vuonna 2011) autoista eikä Euro 5 -luokan (2008) kuorma-autoista.

Joissakin tapauksissa DPF:n poistaminen on mahdollista, jos auto sen jälkeen läpäisee muutoskatsastuksen. Trafin mukaan tämä on kuitenkin harvinaista. Tyypillisempää on, että rike tehdään tietoisesti.

Miksi viranomaiset eivät mahda ilmiölle mitään?

Suomen laki ei kriminalisoi hiukkassuodattimen poistoa. Ainoa sanktio on auton hylkäys katsastuksessa.

Ammattimaisesti tehdyt DPF-poistot eivät kuitenkaan jää kiinni katsastuksissa, joissa yleensä tarkastetaan auto vain silmämääräisesti. Lisäksi raja-arvot ovat katsastuksissa niin väljät, että edes päästöjen kymmenkertaistuminen ei narauta autoilijaa.

– Olemme hampaattomia, tunnustaa A-Katsastuksen Kuopion aluepäällikkö Tarmo Kainulainen.

Myöskään käytettyjen autojen kauppiailla ei ole keinoa puuttua ilmiöön, ellei asiakas kerro siitä avoimesti. Kuopion Autokaupan vaihtoautopäällikkö Tapani Hiekkamäki muistaa myyneensä eteenpäin yhden auton, josta hiukkassuodatin oli poistettu. Siitä kerrottiin myös uudelle omistajalle.

Mutta jos auto kuitenkin läpäisee katsastuksen?

Viranomaisten mukaan on väärin päätellä, että jos auto menee läpi katsastuksesta ilman hiukkassuodatinta, sen poistaminen olisi hyväksyttävää. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Juhani Laurikon mielestä ilmiö kertoo siitä, että katsastusten päästömittaukset eivät ole nykyautoille riittävän tarkkoja.

Usein, kun on valvontaa olemassa, tulee myös pelotevaikutus.

Otto Lahti

Hänen mukaansa hiukkaspäästöt voi kertoa kymmenillä, jos DPF:n poistaa. Joissakin tapauksissa päästöt voivat olla jopa korkeammat kuin sellaisissa autoissa, joissa suodatinta ei ole ollut alun alkaenkaan.

– Niissä päästöjä on hallittu moottorin säätöjen kautta.

Hän pitää ilmiötä hiukkassuodatinhuijauksia erittäin suurena ongelmana ja olisi valmis jopa kriminalisoimaan niiden tekemisen.

– Koska sitähän tämä on, rikollista, johtavana tutkijana työskentelevä Laurikko tokaisee.

Näin Trafi aikoo vastata ilmiöön

Trafin ylitarkastaja Otto Lahdella on varoituksen sana niille autoilijoille, joita houkuttelee kalliin suodatinremontin välttäminen laittomasti. Ensi vuoden aikana käyttöön otetaan uusia mittaus- ja tarkastustapoja, jotka helpottavat DPF-poistojen havaitsemista.

– En todellakaan tule paljastamaan sitä, mitä se tarkoittaa. Emme kerro valmiiksi, miten huijareita valvotaan, jotta he eivät saa lisää etumatkaa.

Lahden mukaan uudentyyppistä valvontaa otetaan käyttöön aluksi siellä, missä vaikuttavuus on mahdollisimman suuri.

– Usein, kun on valvontaa olemassa, tulee myös pelotevaikutus.

Tällä hetkellä tukkeutuneet hiukkassuodattimet on usein pakko vaihtaa uuteen. Lähivuosina menetelmät suodattimen pesemiseen yleistyvät, minkä odotetaan kohtuullistavan remontin hintaa. Lahden mukaan samankaltainen ilmiö nähtiin aikoinaan, kun katalysaattorit tulivat autoihin.

– Silloinkin hinnat olivat aluksi kovia, kun varaosien jälkimarkkinat eivät olleet kehittyneet.