Venäjä aikoo iskeä kipeästi Turkin talouteen

Suurimpia menettäjiä saattavat olla turkkilaiset rakennusyhtiöt. Myös merkittäviä yhteishankkeita on liipaisimella kriisin takia. Talouspakotteet voivat haitata myös Venäjän omaa taloutta.

Ulkomaat
Mielenosoitus Moskovassa. Joukko ihmisiä seisoo kadulla metalliaidan takana. Kaksi mielenosoittajaa pitelee palavaa Turkin lippua.
Joukko venäläisiä osoitti mieltä Turkin suurlähetystön edessä Moskovassa 25. marraskuuta. Edellisenä päivänä turkkilainen F-16-hävittäjä pudotti venäläisen Suhoi-24-rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän ja Turkin johtajien sanasota venäläiskoneen alasampumisesta ei osoita laantumisen merkkejä, ja Venäjä valmistautuu viemään kiistan maiden taloussuhteisiin.

Turkkilaiset elintarvikkeet ovat jo päätyneet Venäjän viranomaisten erikoissyyniin ja Turkkiin suuntautuvaa turismia kehotetaan välttämään. Venäjä myös lopettaa Turkin kansalaisten viisumivapauden Venäjälle 1. tammikuuta alkaen.

Pääministeri Dmitri Medvedev on antanut hallitukselle tehtävän valmistella rajoituksia turkkilaista tuontia ja turkkilaisia yhtiöitä vastaan. Venäjä myös jäädyttää maiden väliset vapaakauppaneuvottelut.

Suurimpia yksittäisiä kärsijiä mahdollisista rajoituksista voivat olla turkkilaiset rakennusyhtiöt, joilla on ollut vahva jalansija Venäjän rakennushankkeissa.

Turistikadosta iso tappio

Ensimmäisen iskun Venäjän hallitus kohdisti Turkin tärkeälle turismisektorille. Pian venäläiskoneen alasampumisen jälkeen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti venäläisiä välttämään matkustamista Turkkiin.

Venäjän turismiviraston mukaan pelkästään tammi–syyskuussa peräti 3,6 miljoonaa venäläisturistia kävi Turkissa. Rosturism arvioi, että Turkki on ansainnut vuosittain 10 miljardia dollaria eli noin 9,4 miljardia euroa vuosittain venäläisturisteista.

Mahdollisia ovat myös Venäjän ja Turkin lentoliikenteen rajoitukset. Turkish Airlines lentää viikoittain 88 vuorolentoa Turkista kymmeneen venäläiskaupunkiin.

Elintarviketuonti tulilinjalla

Entinen johtava elintarvikevalvontaviranomainen Gennadi Oništšenko sanoi, että jokainen marketista tai torilta ostettu turkkilainen tomaatti rahoittaa ohjuksia, joilla turkkilaiset ampuvat venäläisiä sotilaita.

Turkki ehti viime vuonna hyötyä Venäjän läntisille elintarvikkeille asettamasta tuontikiellosta. Viime vuonna Venäjän ja Turkin maataloustuotteiden kauppa kasvoi 19 prosenttia, kun Turkin hedelmien, vihannesten ja pähkinöiden tuonti Venäjälle kasvoi.

Turkki on Venäjän suurin tomaattien ja sitrushedelmien tuoja. Tammi–lokakuussa Turkki toi Venäjälle elintarvikkeita noin miljardin dollarin eli noin 940 miljoonan euron arvosta.

Turkista tuodaan myös Venäjälle pakastekalana meribassia, dolfiinia ja kirjolohta. Kreikasta vastaava kalantuonti on jo jäissä EU:lle asetettujen vastapakotteiden takia. Venäjän kotimaiset kalantuottajat toivovatkin pääsevänsä täyttämään tyhjiötä turskalla, pallaksella ja alaskanseitillä.

Elintarvikehygienia on vanha ase

Pian lentokoneselkkauksen aletttua Venäjä ehätti kiristämään turkkilaisten elintarvikkeiden tarkastuksia. Venäjän viranomaiset ovat jo kertoneet asettavansa rajoituksia tietyille turkkilaisille elintarvikkeille.

Maatalousministeri Aleksandr Tkatšev sanoi, että 15 prosenttia Turkista tuotavista elintarvikkeista ei vastaa Venäjän standardeja.

Venäjä on usein aiemminkin käyttänyt elintarviketuonnin kieltoja, joita on tulkittu tarkoitusperiltään ulkopoliittisiksi. Näin Venäjä kielsi georgialaisten viinien tuonnin vuonna 2006 ja ukrainalaisen suklaan 2013.

Todennäköisesti Venäjä asettaa Turkkia vastaan samanlaisia elintarvikepakotteita kuin se on asettanut EU-maille vastauksena Venäjän-vastaisille pakotteille.

Pakotteet voivat iskeä takaisin

Venäjän hallituksen kannalta ongelmana voi olla jälleen se, että pakotteet osuvat väistämättä myös Venäjän omaan talouteen. Uudet elintarviketuonnin rajoitukset todennäköisesti nostavat elintarvikkeiden hintoja.

Turkin maatalousministerin mukaan Turkki ostaa vuodessa venäläisiä maataloustuotteita 2,85 miljardin dollarin arvosta ja myy 1,27 miljardin dollarin arvosta.

– Jos katsoo näitä lukuja, on selvää, että nykyinen kriisi vaikuttaa molempien maiden tuottajiin mutta suuremmassa määrin venäläisiin, Turkin maatalousministeri Faruk Çelik sanoi.

Rakennusala suurin kärsijä

Toisaalta Venäjä kaavailee rajoituksia turkkilaisten yhtiöiden toimintaan Venäjällä.

Tämä todennäköisesti iskisi pahiten turkkilaiseen rakennusalaan. Eräiden arvioiden mukaan jopa kolmannes Venäjän rakennushankkeista on turkkilaisilla yhtiöillä. Esimerkiksi turkkilainen suuryhtiö Enka tekee noin 16 prosenttia bisneksestään Venäjällä.

Toinen suuri kärsijä olisi oluenvalmistaja Anadolu Efes, joka onVenäjän olutmarkkinoilla toisella sijalla Carlsbergin jälkeen noin 13 prosentin markkinaosuudellaan. Efes-oluen lisäksi se tuottaa Venäjällä suosittua Staryj melnik -olutta ja sillä on Venäjällä kuusi toiminnassa olevaa tehdasta.

Pipopäinen mies turkiskaulustakissa pitelee valkoista plakaattia, jossa lukee venäjäksi: "Turkki! Jäät ilman kaasua!" Taustalla seisoo toinen mies mustassa takissa ja musta pipo päässään. Taustalla olevaan seinään on kiinnitetty erilaisia lappuja, muun muassa Turkin presidentin kuva, jossa lukee "etsintäkuulutus, Erdogan", "ErdoganLaden" ja "Turkki on yhtä kuin Isis".
Moskovassa Turkin suurlähetystön edessä mielenosoittaja pitelee kylttiä, jossa sanotaan: "Turkki! Jäät ilman kaasua!" Venäjä on Turkille tärkeä maakaasuntoimittaja.Sergei Ilnitsky / EPA

Autonosia Venäjälle toimittaa 15 turkkilaisyhtiötä. Turkkilaistuonnin rajoitukset voivat aiheuttaa tuotantovaikeuksia autotehtaille, kun ne joutuvat etsimään vaihtoehtoiset toimittajat. Myös varaosien toimitukset voivat vaikeutua.

Satamien sulkeminen turkkilaisilta yhtiöilä on myös harkinnassa. Turkkilainen Palmali on merkittävä tekijä Venäjän meri- ja jokikuljetuksissa.

Turkkilaisten yhtiöiden ajaminen Venäjän markkinoilta näkynee myös muotituotteiden markkinoilla, sillä esimerkiksi turkkilainen Fiba Holding hallinnoi Venäjällä yhdysvaltalaisia Gap ja Banana Republic -merkkejä.

Suurhankkeet jäihin?

Turkki tuo 55 prosenttia käyttämästään maakaasusta Venäjältä ja 30 prosenttia öljystä. Turkki on Venäjän kaasujätin Gazpromin toiseksi suurin vientimaa Saksan jälkeen.

Venäjä kaavailee nyt suurten yhteishankkeiden jäädyttämistä tai lopettamista. Talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev ei sulje pois mahdollisuutta, että Turkish Stream -kaasuputken rakentaminen otetaan uudelleen tarkasteluun.

Turkish Stream on hanke, jota Venäjä alkoi ajaa voimakkaasti sen jälkeen, kun Mustanmeren South Stream -kaasuputkihanke kaatui Ukrainan kriisiin takia.

Kartta Turkin ja Venäjän välisestä kaasuputkesta.
Turkin ja Venäjän kiista sotilaskoneen alasampumisesta voi jäädyttää Turkish Stream -kaasuputkihankkeen.Yle Uutisgrafiikka

Gazprom ja Turkin Botas-putkiyhtiö allekirjoittivat yhteisymmärryssopimuksen 1. joulukuuta 2014 kaasuputken rakentamisesta Venäjältä Mustanmeren halki Turkkiin.

Ajatuksena on, että Turkista kaasua voitaisiin myös viedä eteenpäin Euroopan markkinoille.

Turk Streamin lisäksi kyseeseen voi tulla Akkuyun ydinvoimalahankkeen jäädyttäminen. Venäjä rakentaa ydinvoimalaa Turkin eteläisessä Mersinin maakunnassa. Rakennustyöt alkoivat huhtikuussa ja ne on määrä saada valmiiksi vuoteen 2020 mennessä.

Toisaalta näiden suurhankkeiden näkyvä politisoiminen olisi Venäjälle kaksiteräinen miekka, kun se etsii uusia markkinoita maakaasulleen ja ydinvoimaosaamiselleen.

Sinällään Turkki ja Venäjä eivät tarvitsisi enää uusia taloushuolia. Turkin talouskasvu on hidastunut parhaiden vuosien reippaasta 9 prosentin tahdista, ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi talouden kasvavan enää 3,1 prosenttia tänä vuonna. Turkin liira on heikentynyt 20 prosenttia suhteessa dollariin.

Venäjän talouden IMF arvioi supistuvan tänä vuonna peräti 3,8 prosenttia matalan öljynhinnan ja läntisten pakotteiden takia.