Varusmiessoittokunnassa aloittaa ensi vuonna ennätysmäärä naisia

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa palvelee vapaaehtoisena kaksi naista. Ensi vuonna heitä on rivissä peräti viisitoista. Samaan aikaan soittokunta saa ensimmäistä kertaa kokoon myös täysimittaisen jousiorkesterin.

Kotimaa
Varusmiessoittokunnan soittajia lähikuvassa
Tiina Kokko / Yle

Kun Hämeen rykmentti noin vuosi sitten lakkautettiin, muutti puolustusvoimien varusmiessoittokunta Lahdesta Hattulaan Parolannummelle.

Soittokunta on kotiutunut uusiin maisemiin mainiosti. Se sai harjoitteluun ihka uudet tilat. Majoitustilat löytyvät samasta pihapiiristä, mutta vanhemmasta rakennuksesta.

Keltaisen ja valkoisen talon väliin jäävällä asfalttikentällä soittokunta pystyy hiomaan marssikuvioitaan.

Uudet tuulet ovat puhaltaneet myös koulutuksessa, kun aliupseerikurssi uudistettiin. Opintosuuntia on nyt viisi.

– Kapellimestariopintosuunta, marssikapellimestari, äänenjohtaja, viestintä ja tapahtumatuotanto, luettelee Varusmiessoittokunnan tiedottaja, vänrikki Jere Paldanius.

– Näissä opistosuunnissa aliupseerioppilaat pääsevät harjoittelemaan muun muassa kapellimestarina orkesterin johtamista puhallinorkesterilla. Se on tänä päivänä erittäin harvinainen tilaisuus.

Jousetkin soivat jatkossa sotaväessä

Ensi vuonna Varusmiessoittokunnassa riittää myös jousia.

– Viime keväänä hakijamäärät olivat niin suuret jousisoitinpuolella, että saamme ensi vuodelle täysimittaisen jousiorkesterin. Se mahdollistaa monenlaista musiikkitoimintaa, niin klassista kuin viihteellistäkin, sanoo apulaiskapellimestari Tommi Suutarinen.

Tämä on aivan loistava tapa suorittaa varusmiespalvelus ilman, että musiikkihommista tulee kokonaista välivuotta.

Jussi Keinonen

– Se on hieno juttu, ja sen mukana on tullut ennätysmäärä naishakijoita. Tämä on tosi positiivinen asia, että saamme naiset innostumaan maanpuolustuksesta.

Joka vuosi satakunta ikäluokkansa kyvykkäintä muusikkoa suorittaa varusmiespalveluksensa Varusmiessoittokunnassa. Monella varusmiehellä siintää tulevaisuudessa musiikkiammattilaisen ura.

– Olen koko ikäni harrastanut musiikkia, ja ammattikin siitä on nyt tulossa. Tämä on aivan loistava tapa suorittaa varusmiespalvelus ilman, että musiikkihommista tulee kokonaista välivuotta, sanoo aliupseerioppilas Jussi Keinonen.

Keinosella on opiskelupaikka Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa kirkkomusiikin puolella. Aliupseerikoulutuksen uudistumisen myötä Keinosella on ollut mahdollisuus valita opintosuunnakseen kapellimestarin opinnot. Ehkä Jussi Keinonen nähdään vielä joskus johtamassa orkesteria.

Yksi osa polkua kohti muusikon ammattia

Aliupseerioppilas, trumpetisti Otto Korhonen puolestaan haaveilee työpaikasta sinfoniaorkesterissa. Hän kehuu Varusmiessoittokunnassa viettämäänsä aikaa.

– Olen päässyt tekemään ihan hirveän hienoja asioita: isoja konsertteja hienoille ihmisille, hienoja tilaisuuksia. Kyllä tämä [aika] on ikimuistoinen.

Aliupseerioppilas harjoittelee kapellimestarina toimimista Varusmiessoittokunnassa
Varusmiessoittokunnassa pääsee nyt hiomaan myös kapellimestarin taitojaan.Tiina Kokko / Yle

Varusmiessoittokunta on tänä vuonna soittanut muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoilla Olavi Virran 100-vuotiskonsertissa, joka muuten nähdään Yle TV1:ssä uudenvuodenpäivänä.

Olympiastadionilla Varusmiessoittokunta pääsi esiintymään Gymnaestradan myötä.

Marssikapellimestarilinjan valinnut aliupseerioppilas Roope Suojanen on myös tyytyväinen varusmiesaikaansa.

– En odottanut, että näin montaa soitinta ja näin monessa paikassa pystyisi soittamaan. On tullut soitettua klassista, vähän kevyempää ja nyt vielä pääsee ihan kokonaan pois omalta mukavuusalueelta johtamaan orkesteria.

Selloa soittava ja bassoonkin Varusmiessoittokunnassa näppinsä laittanut Suojanen ei aio musiikista ammattia, mutta harrastuksena musiikki on aina läsnä.

Aliupseerioppilas ja rumpali Aku Tervakangas sen sijaan aikoo musiikin ammattilaiseksi.

– Varusmiessoittokunta on oikein hyvä pala sitä polkua.

Käytännön soittotaito ratkaisee

Varusmiessoittokuntaan on parhaillaan haku päällä. Aikaa on joulukuun loppuun asti. Pääsyn soittokunnan ratkaisee käytännön soittotaito.

Varusmiessoittokuntaan voivat hakea puhallin-, lyömä-, kosketin- ja jousisoittajat, mutta myös kitaristit, basistit, haitaristit, esiintyvät taiteilijat, ääni- ja valoteknikot sekä media-alan osaajat.

Varusmiessoittokunnan bändi harjoittelee
Varusmiessoittokunnassa on sijansa myös bändeille.Tiina Kokko / Yle

Vaikka Puolustusvoimat peruu tutuksi tulleen MILjazz-kiertueen ensi vuodelta säästösyiden vuoksi, riittää Varusmiessoittokunnalla konsertteja.

– Ensi vuonna meidän isoin oma esiintyminen on ysärimegakiertue, joka on 90-luvun musiikkiin keskittyvä konserttisarja, jossa on tähtenä YleX:ltä tuttu Matti Airaksinen. Ja tietenkin meidät omat solistit. Siitä tulee ihan mieletön kiertue, vihjaa Jere Paldanius.

Apulaiskapellimestari Tommi Suutarinen muistuttaa, että ensi vuonna tapahtuu myös sotilasmusiikin saralla.

– Koko soittokunta lähtee Sveitsiin Basel Tattooseen, mikä on ehkä Euroopan merkittävin tattoo-tapahtuma. Heti sen jälkeen Suomessa on Hamina Tattoo, joka on myös kansainvälinen tapahtuma. Huikean isoja juttuja tulossa heti ensi vuodelle.

Varusmiessoittokunnassa on tärkeää, että sotilasmusiikin lisäksi on tarjolla musiikkia, kokoonpanoja ja esiintymisiä laidasta laitaan. Eli soitetaan myös varusmiesten näköistä musiikkia nuorilta nuorille.

Perinteitä ei unohdeta. Puolustusvoimissa musiikin tarkoituksena kun on myös ylläpitää ja kehittää maanpuolustustahtoa.