1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

AKT ei näytä saavan tukea – SAK-liitot haluavat jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja

SAK:n työvaliokunta päättää sunnuntaina, mitä seuraa AKT:n ilmoituksesta irtaantua keskitetystä yhteiskuntasopimusneuvotteluista. AKT:n irtiotto ei saa kannatusta muissa liitoissa.

Kuva: Yle

SAK:n adventtisunnuntain kokoukseen osallistuvat suurimmat liitot: julkisen alan JHL, Metalli, palvelualan PAM ja kuljetusalan AKT. Kuljetusliitto näyttää jäävän esityksineen yksin.

– Otetaan nyt vain rauhallisesti, työvaliokunnan kokoukseen tuleva JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tyynnyttelee.

Neuvottelujen jatkamista kannattaa myös Metalli ja palvelualojen PAM.

Liitot saavat sunnuntai-iltana tuoreimmat kuulumiset keskusjärjestöjen neuvottelutilanteesta SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyltä. Myös AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen esittää kokoukselle perustelujaan.

Puheenjohtaja Marko Piirainen vakuutti perjantaina Ykkösaamussa AKT:n olevan tosissaan.

– AKT ilmoitti jo viime kesänä kantansa, että emme ole mukana yhteiskuntasopimuksessa, jos maksumiehinä ovat pelkästään palkansaajat, Piirainen sanoi.

SAK:n Lauri Lyly puolestaan evästi väkeään aamu-tv:ssä neuvottelujen jatkamisen puolesta.

– Tässä on tehty niin paljon töitä, että on syytä katsoa, pääsemmekö tulokseen ja arvioida sitä tulosta sitten. Minusta se olisi ehkä oikeampi tapa.

Ärhäkkä rakennusliittokin on neuvottelujen kannalla

Rakennusliitto on AKT:n tapaan ollut usein tukilakossa naapuriliittojen työtaistelujen pönkittämiseksi. Nyt puheenjohtaja Matti Harjuniemi korostaa neuvottelujen merkitystä.

– Vaikkei siltä ehkä aina tunnu, mutta ay-liike haluaa aina neuvotella, Harjuniemi sanoo.

Rakennusliitto ei SAK:n työvaliokuntaan kuulu, mutta puheenjohtaja on neuvottelujen jatkamisen kannalla. Neuvottelutie kannattaa Harjuniemen mukaan käydä, vaikka jäsenkunta on antanut Hakaniemen suuntaan kitkerää palautetta SAK:n äärimaltillisesta neuvotteluesityksestä. 

– Ihmiset ovat hirveän huolissaan, kun ay-liikkeen omin voimin lähdetään heikentämään työehtoja, Harjuniemi sanoo.

AKT:n irtiottokin saa ymmärrystä.

– EK teki ilkeästi, kun sanoi neuvottelevansa nyt, mutta kieltäytyy yhteisneuvotteluista myöhemmin, Harjuniemi päivittelee.

Teollisuusaloilla varaudutaan jo mahdollisiin lakkoihin

Teollisuusalojen TEAM:in valtuusto kehotti perjantaina liittoaan varautumaan jo siihen, että yhteiskuntaneuvottelut kariutuvat ja ensi syksyn neuvottelut käydään liittokohtaisina.

Liitto sanoo lähtökohdakseen sen, ettei ostovoima alene tämänhetkisestä, eikä työaikoja pidennetä.

– Liiton työtaisteluvalmiutta on määrätietoisesti kohotettava, liiton valtuusto päätti.