1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veteraani-ikäiset yllättävän homomyönteisiä – Tutkija: "Ovat seuranneet aikaansa" – video

Kolmannes veteraaneista ja lotista sallisi, ainakin osittain, samaa sukupuolta oleville pareille heteroparien oikeudet. Tutkija pitää tulosta yllättävänä, sillä veteraanien nuoruudessa homous oli sekä rikos että sairaus. Katso videolta, miten aika on muovannut homoasenteita.

miehet astuvat ulos vessasta

Yle kysyi sotaveteraaneilta ja lotilta, kuinka he suhtautuvat homo- ja lesboparien oikeuksiin: Tulisiko samaa sukupuolta oleville pareille kuulua kaikki heteroparien oikeudet, eli tulisiko heidän saada halutessaan vaikka kirkkohäät ja adoptoida pariskuntana lapsia?

Joka kolmas kannatti samoja oikeuksia, ainakin osittain. 55 prosenttia vastanneista kallistui kielteiselle kannalle.

Homoseksuaalisuuden historiaa tutkinut Kati Mustola pitää tulosta yllättävänä, mutta ei sen vuoksi, että suhtautuminen oli pääosin kielteistä.

– Ikä on selittävä tekijä. Tämä sukupolvi on elänyt ajan, jolloin homoseksuaalisuus oli sekä rikos että sairaus. On yllättävää, että vastaajat ovat seuranneet aikaansa niin hyvin, että näinkin iso osa osoittaa olevansa lesbo- ja homomyönteisiä.

Veteraaneista ja lotista 33 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että homopareille kuuluisi heteroparien oikeudet. 55 prosenttia oli väittämän kanssa täysin tai jokseenkin eri mieltä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poliisi jahtasi homoja

Kun (nyt yhdeksänkymppiset) sotaveteraanit ja lotat olivat nuoria aikuisia, suhtautuminen homoseksuaalisuuteen oli Suomessa kaikkien aikojen kielteisintä.

Poliisi jahtasi homoja puistoissa ja yleisissä vessoissa. Eniten tuomioita homoseksuaalisuudesta langetettiin 1950-luvulla. Homoseksuaalisuus poistui rikoslaista vasta 1971 ja sairausluokituksesta 1981.

Valtaväestölle homokulttuuri oli veteraanien nuoruudessa täysin vieras asia, ja moni eli homoutensa kanssa täysin yksin.

– On paljon ihmisiä, jotka väittivät vielä 1970-luvulla, ettei Suomessa ole lesboja ja homoja, koska he eivät olleet koskaan kuulleet tai nähneet. Monella nuoruudessa muodostetut asenteet ja käsitykset lukkiutuvat, ja ne seuraavat koko loppuelämän ajan, Mustola sanoo.

Tilastoissa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen kulkee käsi kädessä iän kanssa: mitä vanhempi vastaaja, sitä kielteisempi kanta.

Viime vuonna Taloustutkimuksen kyselyssä 73 prosenttia alle 25-vuotiaista kannatti tasa-arvoista avioliittoa ja 72 prosenttia salli adoptio-oikeuden samaa sukupuolta oleville pareille.

Lotta: "En ollut homoista kuullutkaan"

92-vuotias lotta Aune Rahola ei näe samansukupuolisissa suhteissa ongelmaa. Hän ehti kuitenkin kypsään ikään ennen kuin tiesi homoseksuaaleja edes olevan.

– Vasta parin, korkeintaan kolmenkymmenen vuoden aikana on tullut esille, että tämmöistä edes on. Sitä ennen en ollut homoista kuullutkaan.

– Ensi alkuun kyllä hätkähdin. Mutta jos kaksi ihmistä menee yhteen, eihän minulla henkilökohtaisesti ole mitään sitä vastaan. Kirkollista vihkimistä en kuitenkaan kannata.