Rakkaus kuljetti Damianin kengurumaasta Kuortaneelle – "It was worth the gamble"

Ei rakkaus ole kai koskaan kysellyt aikaa eikä paikkaa. Se voi tulla vastaan vaikka vieraassa maassa taksijonossa. Näin kävi kuortanelaiselle Päivi Virtaniemelle ja australialaiselle Damian Watsonille, jotka tapasivat Barcelonassa muutama vuosi sitten. Samaan suuntaan kulkenut taksi veikin heidät matkalle, mitä kumpikaan tuskin osasi odottaa.

ilmiöt
Seinäjoella Jouppilanvuorella Damian Watson ja Päivi Virtaniemi.
Seinäjoella Jouppilanvuorella Damian Watson ja Päivi Virtaniemi.Päivi Virtaniemi

Australian aurinkoon ja lämpöön tottunut Damian Watson on lähes kahden vuoden Suomessa asumisen jälkeen ehtinyt näkemään jo vuodenaikojen vaihtelut. Suomi ei ole ehkä kesän ja talven osalta viime vuosina tarjonnut parastaan, mutta Damianilla on tuntumaa niin kesän lämpöön kuin talven pakkasiin.

Pimeyteen ja kylmyyteen kengurumaan kasvatti ei ole vieläkään tottunut, mutta suomalaiset tavat ovat jo jonkin verran tarrautuneet kiinni.

– Suomen kieli, hiihto ja luisteleminen eivät vielä suju, mutta tykkään kuljeskella metsässä esimerkiksi marjassa. Se on jotain mitä en koskaan tehnyt Australiassa. Ehkä suomalaisinta minussa on se, että viihdyn hyvin saunassa! En tunne Australiasta ketään, kenellä olisi sauna.

Saunomiskulttuuri tuli aluksi hieman shokkina, sillä tuntui erikoiselta mennä alasti saunaan vieraiden ihmisten kanssa. Nykyään Damian on saunassa jo kuin muutkin suomalaiset, mutta hänen sukulaisensa ja ystävänsä Australiassa jaksavat ihmetellä tätä suomalaista tapaa.

Avopuoliso Päivi Virtaniemen silmissä Damian alkaa olla enemmän suomalainen kuin hän ehkä itse tietääkään.

Kohtalokas kohtaaminen

Damianin ja Päivin kohtaaminen on kuin elokuvasta. Samaan suuntaan matkalla olleet turistit ystävineen päättivät jakaa taksin ja matkan aikana alkoi jutustelu, jolle ei tuntunut tulevan loppua. Pari vietti loppuloman yhdessä ja erosi loman loputtua haikein mielin.

moottorikelkka
Päivi Virtaniemi

– Jos Päivi olisi asunut samassa maassa, niin olisi ollut heti selvää, että olisimme seurustelleet. Välimatka tuntui kuitenkin mahdottomalta ja olin surullinen, kun erosimme.

Pari piti kuitenkin yhteyttä ja lopulta Päivi päätti lähteä kuukaudeksi Australiaan katsomaan, että voisiko yhteinen matka jatkua taksimatkaa pidemmälle.

– Ei mulla ollut vaihtoehtoja. Halusin katsoa asian loppuun. Haluttiin yhdessä katsoa miten yhteiselo sujuu.

Kahden viikon yhdessäolon jälkeen Damian oli valmis jättämään työnsä ja elämänsä Australiassa ja muuttamaan Päivin luo Kuortaneelle.

– Päätös ei syntynyt yhdessä yössä, mutta tähdet olivat kohdillaan niin töiden kuin muidenkin asioiden kannalta ja siinä mielessä päätös oli helppo. ”It was worth the gamble!”

Tangomarkkinoilla.
Tangomarkkinoilla.Päivi Virtaniemi

Miljoonakaupungista tuppukylään

Ero miljoonakaupunki Melbournen ja pienen eteläpohjalaispaikkakunnan välillä on huikea. Kuortaneella ei juurikaan mainosvalot välky ja taitaa pääkatukin olla miljoonakaupungin katuja rauhallisempi.

– Vaikka olenkin pikkukylän kasvatti, niin muuttaminen Kuortaneelle oli massiivinen shokki. Emme aluksi edes asuneet keskustassa vaan syrjäseudulla.

Päivi varoitteli etukäteen, että pienellä paikkakunnalla ei välttämättä kaikkialla pärjää englannin avulla ja joskus voi tulla väärin ymmärretyksi. Paikkakuntalaiset ovat pariskunnan yllätykseksi ja iloksi ottaneet Australian vävyn hienosti vastaan.

– Suomalaisista turhaan sanotaan, että he ovat juroja ja ujoja, sillä Damian on saanut hyvin lämpimän ja ystävällisen vastaanoton, Päivi sanoo.

hevonen, Damian ja Päivi
Päivi Virtaniemi

Sään puolesta vastaanotto on ollut enemmän kolea kuin lämmin ja Damian muistaa elävästi ensi kosketuksen pikku pakkasiin. Jo 14 astetta pakkasta tuntui aluksi maailmanlopulta, mutta Päivin mukaan mies on tottunut pukemaan suomalaiseen säähän sopivasti ja sopeutunut sitä myöten melko hyvin suomalaiseen säähän.

– Yritän välillä lohduttaa, että ei me suomalaisetkaan niin piittaa tästä pimeydestä ja kylmyydestä.

Nyt, kun Damian on saanut töitä, joita voi tehdä äidinkielellään, on elämä vahvasti lakeudella. Tulevaisuudessa se voi toki olla myös Australiassa. Pariskunta elää tässä ja nyt ja antaa tulevaisuuden tuoda mitä tuo. Juuri nyt he ovat kuortanelaisia – myös Damian, joka hiljalleen kasvattaa juuria pohjalaiseen maaperään.