1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pienille synnytyssairaaloille niitti – kansanedustajat äänestivät keskittämisen puolesta selvin numeroin

Kansalaisaloite pienten synnytyssairaaloiden puolesta on kaatunut eduskunnassa. Iso enemmistö edustajista kannattaa synnytysten keskittämistä.

Kätilöt käärivät vauvoja kapaloihin jatkossakin Oulaisissa, jonka synnytyssairaala uhattiin lopettaa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Kansanedustajat ovat äänestäneet synnytysten keskittämisen puolesta selvin numeroin. Edustajat vastustivat keskittämistä vastaan tehtyä kansalaisaloitetta 139 edustajan voimin tänään.

Kansalaisaloitteen puolella oli 33 edustajaa. Poissa oli 27 edustajaa, joten äänestystulos ei olisi muuttunut heidän valinnoilla. 

Äänestyksessä suurin osa hallituspuolueiden jäsenistä kannatti synnytysten keskittämistä. Ainoastaan Oulun vaalipiirin Antti Rantakangas (kesk.) ja Marisanna Jarva (kesk.) , Lapin vaalipiirin Mikko Kärnä (kesk.) ja Katri Kulmuni (kesk.) sekä Uudenmaan vaalipiiristä Harry Harkimo (kok.) ja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Hanna Kosonen (kesk.) vastustivat eduskunnan kansalaisaloitteesta laatimaa ehdotusta (siirryt toiseen palveluun).

Lapin ja Oulun vaalipiirissä on lakkautusuhan alla Kemin ja Kajaanin sairaaloiden synnytysosastot.

KD:llä ja RKP:llä selvä linja

Hallituspuolue perussuomalaiset äänestivät kaikki keskittämisen puolesta. Puolueen torniolainen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ei vielä vuosi sitten pitänyt synnytysten keskittämistä perusteltuna. 

Oppositiosta ainoastaan kristillisten ja ruotsalaisen kansanpuolueen edustajat äänestivät kaikki esitystä vastaan. Myös vihreiden ja vasemmistopuolueen riveistä löytyi ehdotuksen vastustajia.

Kansalaisaloitteen tavoitteena oli perua hallituksen voimassa oleva päivystysasetus, joka on johtamassa kiristyneiden vaatimusten takia viimeisten pienten synnytyssairaaloiden lakkauttamiseen.

Suomessa on tällä hetkellä viisi poikkeusluvalla toimivaa pientä sairaalaa. Porvoolla on poikkeuslupa vuoden 2016 loppuun. Kajaanin, Mikkelin, Kemin ja Salon sairaaloissa on poikkeusluvat kesään 2017 saakka.

Synnytysmatka kasvaa eniten Kainuun seudun synnyttäjillä, jos sairaala lakkautetaan.