Orpo: Suomi sulkee vastaanottokeskuksia – "Turvallisuuden kannalta väärissä paikoissa"

Lakkautettavien listalla ovat sisäministerin mukaan paikat, joihin poliisi ei nopeasti pääse. Orpo ei kuitenkaan vielä täsmennä, mistä paikkakunnista on kyse.

Kotimaa
Petteri Orpo
Petteri OrpoYle

Sisäministeri Petteri Orpo kertoo ulkomaalaisviraston ja poliisin valmistautuvan sulkemaan osan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista. Orpon mukaan avatut keskukset eivät ole aina olleet oikeissa paikoissa, kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut nopeasti.

– Yhdessä poliisin ja maahanmuuttoviraston kanssa käydään nyt läpi kaikkien vastaanottokeskusten sijainti. Oikeastaan jo nyt on tiedossa, että suljemme sellaisia vastaanottokeskuksia, joiden arvioidaan olevan turvallisuuden kannalta väärissä paikoissa. Esimerkiksi liian kaukana poliisin toiminnan näkökulmasta, Petteri Orpo sanoo.

Orpo ei vielä täsmennä, mistä paikkakunnista on kyse.

– Se on vielä liian aikaista, mutta selvää on, että löytyy paikkakuntia, joista voidaan arvioida, että ne kannattaa sulkea. Meillä on reserviä, on suunniteltu uusienkin keskusten avaamista. Me pystytään tähän, kun on saatu tämä järjestelmä toimimaan.

– Toiseksi me mietimme myös keinoja siihen, miten voimme lisätä valistusta ja koulutusta Suomesta. Lisäksi me valmistelemme lainsäädäntömuutosta, jolla varmistettaisiin se, että vartiointiliikkeiden vartijat voisivat työskennellä myös vastaanottokeskuksissa sisällä. Nyt he voivat työskennellä vain niiden ympäristössä.

– Lähdemme siitä, että pidetään yllä järjestystä, mutta vapautetaan poliisin resursseja kaduilla ja kylillä näkyvään partiointiin.

Poliisin toiminta saa kiitokset

Orpon mukaan poliisin nopea toiminta oli Raision raiskaustapauksen ainoa hyvä puoli.

– Tässä tapauksessa ja vastaavissa muissakin tapauksissa poliisi on tavoittanut epäillyn käytännössä saman tien. He ovat pidätettyinä poliiisivankilassa ja rikosprosessi on käynnistetty. Oikeusvaltio toimii, syylliset tuomitaan ja he joutuvat kärsimään rangaistuksensa.

– Tämä puoli on toiminnassa, mutta enemmän meidän täytyy pystyä tekemään ennaltaehkäisyn puolella. On selvää, että kun Suomi on yksi eurooppalaisen maahanmuuton kohdemaista ja vuodessa tulee 30 000 turvapaikanhakijaa, sekaan mahtuu monenlaista ihmistä.

"Maahanmuuttolinjaukset tiukkoja"

Sisäministeri Orpo muistuttaa, että Suomen maahanmuuttolinjaukset ovat pohjoismaisittain tiukkoja. Hän nostaa esimerkiksi mm. sen, että Suomessa turvapaikka ja oleskelulupa myönnetään aina vain määräajaksi, ja pysyvää lupaa voi hakea vasta neljän Suomessa asutun vuoden jälkeen, olipa kyseessä lapsi tai aikuinen. Ruotsikin suunnittelee nyt myöntävänsä tulevien kolmen vuoden aikana aikuisille turvapaikanhakijoille vain tilapäisiä oleskelulupia.

Suomi ei myöskään maksa myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden perheenjäsenien matkaa, kuten esimerkiksi Tanska vielä tekee. Tanskakin suunnittelee luopuvansa käytännöstä.

Sisäministeriössä on lisäksi valmisteilla kiristyksiä maahanmuuttolinjauksien tiukentamiseksi. Perheenyhdistämisen edellytyksiä tiukennetaan EU-direktiivin mukaisesti, rikoksiin syyllistyneiden maasta poistamista tullaan nopeuttamaan ja humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävästä oleskeluluvasta ollaan luopumassa.

A-studio keskustelee perjantaina illalla turvapaikanhakijoiden valistamisesta. Studiossa Suomen irakilaisen kulttuurifoorumin mediavastaava Karrar al-Hello, toiminnanjohtaja Timo Peltovuori Oulun ensi- ja turvakodista ja monikulttuurisuuden asiantuntija Anita Novitsky Väestöliitosta. Juontajana Annika Damström. TV1 klo 21:05. #yleastudio